USA:s fastighetskris drabbar tyska banker

Manhattan, New York med världens dyraste kontorsfastigheter. Foto: Wikipedia Common. Kredit: Joe deylamipour -

Den pågående turbulensen på den amerikanska kontorsfastighetsmarknaden har dragit med sig Pfandbriefbank, ett tecken på att krisen ännu inte är över.

Fastighetskrisen i USA utgör ett växande problem för europeiska banker. Det senaste offret för turbulensen är Pfandbriefbank (PBB), som betraktar situationen som den "största fastighetskrisen sedan finanskrisen". Även Deutsche Banks aktiekurs upplevde enligt tidningen Handelsblatt nyligen tillfälligt ett betydande tryck.

Sjönk till lägsta nivå

Den omedelbara orsaken till turbulensen är problemen hos det amerikanska medelstora institutet New York Community Bancorp (NYCB), vars aktier sjönk nyligen till den lägsta nivån på 27 år.

Den akuta krisen på den amerikanska fastighetsmarknaden drivs av trenden med hemarbete. Under det fjärde kvartalet förra året var så många kontorslokaler tomma i USA som aldrig förr.

Ännu ingen stor krasch

Enligt data från Moody's Analytics ligger vakansgraden på 19,6 procent. Större städer som San Francisco, Los Angeles och New York är hårdare drabbade än andra amerikanska städer.

Experter förväntar sig visserligen ingen stor krasch som drabbar alla banker samtidigt, men konsekvenserna av tomma lokaler tynger fortfarande instituten nästan fyra år efter starten på coronapandemin. Analytiker vid forskningshuset Green Street befarar att ytterligare 15 procent i nedskrivningar på värdet av amerikanska kontorsfastigheter kan bli aktuella i år.

Källor: Deutsche Bank, Handelsblatt m.m.