Malmö sjukhus servicebyggnad är både effektiv och estetisk tilltalande

Atriet sett från plan 2. Skulptural trappa med räcke av stålplåt som förbinder labbet med mötesrummen och pausrummen. Bild: Mads Frederik arkitekturfotografi

Den toppmoderna servicebyggnaden på Malmö sjukhusområde är funktionell och har en smakfull inredning med inspiration från ledorden robust, flexibel och hållbar.

Av: Sofia Gad

b
Huvudentré med sitt upplysta trapprum utmed sjukhusets huvudstråk. Utskjutande volym över trottoar (labbet) bildar reflektor för belysning. Bild: Mads Frederik arkitekturfotografi

Den nya servicebyggnaden har varit ett omfattande projekt med fokus på teknik, logistik och estetik. Självkörande truckar är en viktig pusselbit i försörjningen av det nya området. I byggnaden finns även ett toppmodernt laboratorium och en blodbank. Servicebyggnaden är ritad av arkitektföretaget Tengbom.

– Byggnaden ska stötta personalen i deras arbete samtidigt som det ska vara en estetiskt tilltalade arbetsmiljö. Vi har valt att arbeta med naturnära färger och miljövänliga material av hög kvalitet, säger Magnus Nilsson, uppdragsansvarig arkitekt på Tengbom.
 

b
Textilmatta i specialritat mönster inspirerat av husets exteriöra fasad. Bild: Mads Frederik arkitekturfotografi

– Vi ville skapa en helhet som var funktionell och vacker utan för stora kontraster. Därför valde vi ärliga material, bland annat trä och putsad betong som ger en robust inre gestaltning, säger Anna Allard Brorsson, inredningsarkitekt på Tengbom.

– Det har också varit stort fokus på att göra byggnaden och utemiljöer inbjudande för allmänheten. Till exempel består byggnaden av staplade volymer i glas vilket gör att byggnaden har mer eller mindre insyn. Glas skapar en känsla av öppenhet och rymd samtidigt som det är hållbart, säger Magnus Nilsson.

– Vi har även sett till att belysningen är flexibel och gör det enkelt att orientera sig i byggnaden, speciellt i våningsplanet under jord för att skapa en luftig och ljus miljö för ett trivsamt arbetsklimat, avslutar Anna Allard Brorsson.       

b
Till vänster mötesrum med kontrasterande dörrportaler och med en varm färgsättning. Atriet ligger fram till höger. Bild: Mads Frederik arkitekturfotografi
b
På våning 2 finns pausrum, personalmatsal, mötesrum och kontor i ljusa toner med inslag av trä och varma kulörer. Golv i cementerat massagolv. Undertak i perforerade silverlackade metalkasetter med bakomliggande absorbenter. Bild: Mads Frederik arkitekturfotografi