Slussens förvandling från kaos till ikonisk mötesplats

Mälarterrassen, Slussen. Illustration: Atrium Ljungberg

Slussens ombyggnation har länge varit kaotisk för de över en halv miljon stockholmare som dagligen passerar området. Det som en gång verkade vara ett evighetsprojekt närmar sig nu färdigställande, och det nya Slussen förvandlas från en rörig trafiklösning till en modern mötesplats. I takt med att arbetet avslutas växer även intresset för kontorslokaler i området. Katarinahuset från Atrium Ljungberg är nästan helt uthyrt, vilket tyder på att Slussen successivt återtar sin roll som affärsmässigt centrum i Stockholm.

Katarinahuset genomgår för närvarande en omfattande renovering, och restaurang Gondolen öppnade åter sina dörrar hösten 2023 efter att ha varit stängd sedan 2020. Den nya ägaren, Svenska Brasserier, är en framstående restauranggrupp i Sverige med kända etablissemang som Sturehof, Riche och Teatergrillen. Svenska Brasserier öppnade även Café Klotet i februari, intill Gondolen, och har nyligen avtalat om en ny restaurang i hörnlokalen där McDonalds tidigare låg. Under våren 2024 öppnar också Citybox Hotels i Katarinahuset, med ett koncept som betonar hög design och effektiva, moderna lösningar. Citybox Hotels är bland de första hotellaktörerna som övergått från traditionella receptionsdiskar till självincheckningsterminaler.

bild
Mälarterrassen, Slussen. Illustration: DBOX/Foster + Partners

Med Slussens framsteg ökar också efterfrågan på kontorslokaler. Gullers Grupp och Nova Consulting Group har redan kontor i Katarinahuset, och under hösten planerar co-working-operatören A house att öppna sin andra enhet inom Atrium Ljungbergs fastighetsbestånd. Den nya enheten blir företagets största och kompletterar befintliga kontor som Ark, Filmhuset och det nyligen öppnade Börshuset i Slakthusområdet. Andra företag som valt Katarinahuset inkluderar Evroc AB, Cubeia Sweden AB, Juni Technology AB och Sony Music Sweden, som nyligen flyttat in.

bild
Katarinahuset. Illustration: Reflex Arkitekter / Atrium Ljungberg

– Det är glädjande att se nya hyresgäster fylla Katarinahuset. Slussen har alltid varit en av Stockholms mest symboliska mötesplatser, och det är positivt att dess charm är på väg tillbaka, säger Camilla Waxin, leasing manager på Atrium Ljungberg. Vår ambition har varit att skapa en blandning av kreativa kontor, hotell och spännande matkoncept. Denna kombination stärker platsen och tillför något nytt. Nu återstår bara de unika takvåningarna på huset, med flera egna terrasser, Gondolen som närmaste granne och Stockholms mest fantastiska utsikt, avslutar Camilla Waxin.

bild
Takterrassen på Katarinahuset, Slussen. Illustration: Reflex Arkitekter

Förutom de nya hyresgästerna i Katarinahuset har även Looström Konstruktionsbyrå AB, SEB, Nord Advokater och HiQ International AB förlängt sina avtal i Atrium Ljungbergs fastighet Glashuset.