Flytevi når finalen i New European Bauhaus 2024

Foto: Göteborgsstad

Flytevi, den första stadsnära havsodlingen i Sverige, är en finalist i den ansedda tävlingen New European Bauhaus. Den marina kolonilotten, belägen i en av hamnbassängerna i Frihamnen i Göteborg, har utvecklats som en prototyp för att testa innovativa lösningar inom stadsutveckling och samtidigt öka medvetenheten och intresset för havsodling.

Bland 530 ansökningar har Flytevi blivit en av de 50 finalisterna i kategorin "Reconnecting with nature" i New European Bauhaus Prizes 2024. Från dessa 50 kommer 20 vinnare att väljas i fyra olika kategorier, och allmänheten har möjlighet att rösta på Folkets vinnare fram till den 20 mars.

Projektet har genomförts som en del av Vinnovas satsning "Framtidsprototyper" i nära samarbete och kunskapsutbyte mellan Göteborgs universitet och Göteborgs Stad, med deltagande från stadsplanerare, arkitekter, marinbiologer, forskare och studenter. Kolonilotten invigdes i november 2022 och representerar den första stadsnära havsodlingen i Sverige.

Flytevi fungerar som en pedagogisk plattform där besökare kan lära sig mer om havsodling och mat från havet. Göteborgs universitet erbjuder två lektionspaket för skolklasser: "Bli havsbonde för en dag" och "Bli havskock för en dag". Besökare har möjlighet att ta vattenprover, lära sig om odlingens funktion och experimentera med att laga mat med ingredienser från havet som musslor och alger.

New European Bauhaus är ett initiativ från Europeiska kommissionen som främjar hållbara, inkluderande och estetiskt tilltalande stadsutvecklingsprojekt inom EU. Flytevi, som nominerades av Göteborgs Stads kontor i Bryssel, harmoniserar väl med dessa principer.

Finalen av festivalen äger rum i Bryssel den 9-13 april 2024, och vinnarna kommer att presenteras vid en prisceremoni den 12 april.