Svensk Ventilation lanserar 'Smart Drag' kampanj

Foto: Steve Pancrate / Unsplash

Branschorganisationen Svensk Ventilation lanserar denna vecka sin nya kampanj "Smart Drag". Målet med kampanjen är att informera och uppmana fastighetsägare att agera omedelbart genom att genomföra ventilationsåtgärder i sina lokaler. Dessa åtgärder syftar till att minska energianvändningen, förbättra ekonomin samt skapa ett bättre inomhusklimat och därigenom öka trivseln för hyresgästerna.

Att energieffektivisera fastighetssektorn är av avgörande betydelse för att minska Sveriges totala energikonsumtion. Det är inte tillräckligt att endast nya byggnader är energieffektiva; äldre fastigheter måste också uppgraderas, eftersom de största positiva effekterna uppnås när äldre byggnader blir mer energieffektiva. Genom att genomföra ventilationsåtgärder i befintliga byggnader finns det betydande möjligheter att bidra till klimatet, miljön och människors hälsa. Det är även möjligt att spara betydande mängder energi och pengar samtidigt som man förbättrar inomhusmiljön och ökar hyresgästernas nöjdhet.

"Den sparade kilowattimmen är bland det mest gynnsamma för ett hållbart samhälle, och en energimedveten installation och byggnation är en viktig förutsättning för att nå våra klimat- och miljömål i Sverige", säger Britta Permats, VD för Svensk Ventilation. "Det är hög tid för fastighetsägare att agera och genomföra investeringar som inte bara ökar fastighetsvärdet utan också är en lönsam affär för miljön."

Frågan om energieffektivisering har ytterligare aktualiserats genom att direktivet för byggnaders energiprestanda (EPBD) nyligen röstades igenom i EU-parlamentet. Ett slutgiltigt beslut förväntas tas av rådet i april 2024. Direktivet innebär att medlemsländerna åtar sig att minska sin energianvändning och att unionens byggnadsbestånd ska uppnå kraven för nollemissionsbyggnader senast år 2050. En nyhet jämfört med tidigare direktiv är att medlemsländerna nu måste säkerställa att energieffektivisering genomförs inte bara för nybyggnationer utan också i befintliga byggnader. De byggnader som presterar sämst vad gäller energieffektivitet måste uppnå vissa energikrav senast år 2030 respektive år 2033.

Genom den nya kampanjen "Smart Drag" vill Svensk Ventilation informera och uppmana fastighetsägare att inte vänta på direktivens deadlines utan att agera redan nu för att minska energianvändningen i sina byggnader. Många åtgärder är långsiktigt lönsamma och kan återbetala investeringen relativt snabbt. De byggnader som presterar sämst behöver särskild uppmärksamhet och bör börja planera för att förbättra sin energiprestanda.

"Vi vet att många lönsamma energieffektiviseringsåtgärder tyvärr inte genomförs", säger Britta Permats, VD för Svensk Ventilation. "Fastighetsägare bör vara proaktiva och genomföra energieffektivisering redan nu. Varför vänta till 2030 och 2033 när många ventilationsåtgärder kan göras relativt enkelt och samtidigt spara energi, förbättra ekonomin och skapa ett bättre inomhusklimat som ökar hyresgästernas nöjdhet?"