Slakthusområdet expanderar med distriktfem

Foto: Atrium Ljungberg

Mot slutet av april öppnar kultur- och konsertarenan Fållan sina permanenta lokaler i Slakthusområdet. Samtidigt utvidgas samarbetet med Fållan för att inkludera flera nya platser för musik, kultur, konst, mat och dryck, vilket kallas Distriktfem. Denna satsning är en del av Atrium Ljungbergs långsiktiga strategi för kultur och livescener i Slakthusområdet.

Distriktfem består av totalt nio olika koncept i de gamla Slakthushallarna, med kapacitet från 50 till 3000 personer. Först ut att öppna är Fållan, huvudarenan i satsningen och en ny livescen i Stockholm med plats för 2000 besökare, tillsammans med Lilla Fållan, en mindre och intimare klubblokal, samt Fållans Bakficka, en mysig bar. Distriktet inkluderar också den norra delen av Förbindelsehallen och Fållan Park, en utomhusgård för mat och liveframträdanden. Övriga koncept som ingår i Distriktfem kommer att lanseras successivt under året.

– Det känns fantastiskt att äntligen få öppna vårt nya hem i Slakthusområdet. Med Distriktfem vill vi bidra till att omforma stadens kulturella landskap genom att tillföra till det redan existerande kulturlivet i området och vidareutveckla Stockholms kulturscen utanför innerstaden. Fållan kommer att vara en hyllning till musiken, medan de mindre lokalerna kommer att erbjuda nya mötesplatser och intimare klubbar. Vi ser fram emot att fortsätta vårt samarbete med Atrium Ljungberg och tillsammans förvalta Slakthusområdets mat- och kulturarv, säger Thea Mårdbrant, VD på Fållan.

b
Fotograf: Kegen Kajsa Lorentzon

Distriktfem är beläget i de renoverade gamla Slakthushallarna och utgör centrum för Slakthusområdets satsning på mat, kultur och upplevelser. Under 2023 etablerades Hus 26 i Slakthushallarna som en ny destination i Stockholm, med restauranger som Solen, Bar Montan, Afrika samt lyssningsbaren Hosoi och kafferosteriet Stockholm Roast. Med Fållan och Distriktfem förstärks platsen ytterligare och markerar början på en ny era i Stockholms kulturliv.

– Det är inspirerande att se hur Stockholms nya kulturella och kreativa centrum växer fram i Slakthusområdet, och vi är mycket glada över att Distriktfem och Nya Fållan nu äntligen öppnar sina permanenta lokaler. Ett levande kultur-, restaurang- och nattliv är också viktigt för de företag inom design, tech, mode och musik som vill flytta till området, säger Maria Hammarsten, affärsutvecklingsansvarig för stadsinnovation på Atrium Ljungberg.

Distriktfem omfattar totalt över 3 200 kvadratmeter i Slakthushallarna.

– Precis som i många andra internationella referensområden, där de bästa företagen inom kreativa branscher samlas, är den kulturella närvaron avgörande. Det är en nyckelfaktor för att attrahera talanger och skapa en atmosfär för inspiration, där mångfalden av uttryck möjliggör nya idéer, avslutar Maria Hammarsten.

b
Fotograf: STHLM Night