Mobil blir nyckelring

Bakom Accessy ligger bland annat Fastighetsägarna Service, tillsammans med en rad andra fastighetsbolag, med det uttalade målet att förenkla dagens uppsjö av olika lås- och passersystem.

Tänk om din bostadsrättsförenings dörrar hade förmågan att känna igen vilka de skulle släppa in – och kanske ännu viktigare, vilka de inte skulle släppa in?

"Vi insåg potentialen i Accessy-appen. Inte bara för nuvarande behov med ett uppdaterat låssystem, utan även för framtida mål tillsammans med Fastighetsägarna Service och deras boendeapp," förklarar Antonio Ropero, vice ordförande hos Brf Designationen.

Det är knappast förvånande att många av fastighetsägarnas och bostadsrättsföreningarnas bekymmer rör nyckelhantering för sina boende. Från förlorade nycklar och kodförluster till oanvända utrymmen på grund av otillgängliga lås.

Med Accessy kan de som behöver tillträde till fastigheten, oavsett om det är på lång sikt eller tillfälligt, få direkt åtkomst till nödvändiga utrymmen via sin mobiltelefon. Tjänsten fungerar genom att nyckeln lagras i mobilen medan "brickan" sitter på dörren. Ditt mobilnummer fungerar som identifiering, vilket gör inloggning i appen och portalen enkelt.

Bakom appen står Fastighetsägarna Service, tillsammans med flera andra fastighetsbolag som Castellum, Fabege, Akademiska Hus, Humlegården och Vasakronan, med målet att förenkla den nuvarande mångfalden av lås- och passagesystem.

"Säkerheten är av yttersta vikt," säger Jonathan Hall, projektledare på Fastighetsägarna Service. "Det är en enkel och effektiv lösning för framtiden som även erbjuder utvecklingsmöjligheter och smidighet."

Hall var delaktig i arbetet när Brf Designationen i Stockholm installerade Accessy i sin bostadsrättsförening. Det öppnar nya möjligheter för medlemmarna att minska behovet av flera nycklar för olika ändamål och utrymmen.

Den tekniska lösningen som Ropero hänvisar till är en ny tjänst under utveckling som planeras att lanseras 2024.

Säkerheten i Accessy likställs med bank-ID-tekniken. Användare låser upp dörrar genom att skanna mobilen mot A-märket bredvid dörren. Det är också möjligt att låsa upp dörrar på distans och ge tillfällig tillgång till andra, med möjlighet att återkalla åtkomsten vid behov. Administratörer kan också skapa och hantera åtkomstgrupper i portalen.

Accessy integreras enkelt med befintliga passersystem i bostadsrättsföreningar. För föreningar utan befintliga passersystem kan nya lås anslutas direkt till tjänsten. Även befintliga nycklar, brickor och koder fortsätter att fungera som vanligt.

"Mobilen blir din nyckelring," förklarar Jonathan Hall. "Alla digitala nycklar finns redo i Accessy-appen."

Han betonar tre huvudfördelar med Accessy: säkerheten med bank-ID-autentisering, enkelheten att integrera med befintliga system och den innovativa flexibiliteten som ger boende kontroll och översikt över fastigheter och utrymmen på distans.