EIB finansierar 750 bostäder i Skellefteå

Foto: Skellefteå kommun / Unsplash

Europeiska investeringsbanken (EIB) kommer att tillhandahålla en finansiering på 800 miljoner kronor till Skellefteå kommun för att stödja byggandet av nästan 750 nya, energieffektiva och prisvärda bostäder. Dessa bostäder förväntas bidra till att säkra kompetensförsörjningen i kommunen under den pågående samhällsomvandlingen, där över hälften av dem kommer att tillgodose boendebehoven för att stärka kompetensförsörjningen, inklusive boende för studenter.

Finansieringen från EIB kommer att diversifiera kommunens finansieringskällor och adressera behoven av bostäder och infrastruktur som uppstår till följd av regionens gröna industrialisering. Detta stöd för att bygga nya sociala bostäder i Skellefteå är särskilt viktigt med tanke på den pågående omställningen, inklusive Northvolts gigafabriks expansion, och den ökade efterfrågan på prisvärda bostäder.

Enligt planen för sociala och prisvärda bostäder, som inkluderar byggandet av 743 bostäder till överkomliga priser, förväntas cirka 57 procent av de nya bostäderna riktas mot studenter eller annat boende för att stödja kompetensförsörjningen. Dessutom kommer en del av bostäderna att reserveras för personer med sociala hyreskontrakt, inklusive de med mycket låga inkomster.

Vicepresidenten för EIB, Thomas Östros, kommenterade: "Denna finansiering till Skellefteå kommun stöder europeiska prioriteringar inom energieffektivitet och lokal bostadsbehov till rimliga priser, vilket har en direkt påverkan på samhället. EIB är stolta över att kunna stödja denna omställning."

Lorents Burman, kommunstyrelsens ordförande, tillade: "Att minska takten på bostadsbyggandet är inte ett alternativ för oss. Stödet från EU och EIB-lånet hjälper oss att fortsätta bygga nya bostäder och visar hur viktig Skellefteås omställning är för Europa. Lånevillkoren som fokuserar på energieffektivitet och socialt boende passar oss utmärkt, särskilt med tanke på vårt nya miljö- och klimatprogram."

Genom att öka bostadsutbudet förväntas Skellefteå kommuns planer bidra till en mer balanserad lokal bostadsmarknad och hålla byggandet igång. Detta kommer också att främja utvecklingen av hållbara och inkluderande samhällen samtidigt som det möter den ökande efterfrågan på bostäder i en region som genomgår en återindustrialisering.

Bakgrundsinformation:

Europeiska investeringsbanken (EIB) är Europeiska unionens finansinstitut för långfristig finansiering och ägs av EU:s medlemsstater. Banken tillhandahåller långfristig finansiering till ekonomiskt hållbara investeringar för att bidra till EU:s politiska mål. Förra året tillhandahöll EIB finansiering på närmare 3 miljarder euro för svenska projekt, från stöd till Northvolts gigafabrik i Skellefteå till garantier för finansieringen av små och medelstora företag genom Norrlandsfonden.

Genomförandet av energieffektivitetsprojekten som finansieras med denna transaktion kommer att bidra till att Sveriges nationella energi- och klimatplan uppfylls och stöder även EU:s och nationella energieffektivitetsmål. Transaktionen är helt i linje med EU:s direktiv om byggnaders energiprestanda (epbd) och energieffektivitetsdirektivet.

Tidigare har EIB genomfört en transaktion med Skellefteå kommun, där kommunen ställde garanti för sitt energibolag, Skellefteå Kraft. Lånet undertecknades 1996 och var helt återbetalt 2011.

Skellefteå är en kommun i Västerbottens län i norra Sverige. Kommunen hade en befolkning på 76 542 i slutet av 2023 och antalet invånare ökar snabbt. Befolkningsökningen för 2023 var 2 140 personer. Skellefteå kommun genomgår för närvarande en unik tillväxt och samhällsomvandling, där framväxten av den nya gröna industrin spelar en avgörande roll.