Åmåls kommun väljer Peab för nytt boendeprojekt

Illustration: Klara arkitekter

Peab har blivit tilldelade uppdraget att konstruera ett nytt specialboende i Åmål. Beställaren är Åmåls kommun och avtalets värde uppgår till 220 miljoner svenska kronor.

Projektet innebär att 50 nya bostäder för personer med speciella vårdbehov kommer att byggas. Boendet kommer också att inkludera ett produktionskök med reservkraft och reservvatten. Den totala ytan kommer att vara 5 600 kvadratmeter och en betydande del av den bärande konstruktionen kommer att vara av korslimmat trä (KL-trä).

"Det finns en stor efterfrågan på sådana här boenden i kommunen och vi är glada och stolta över att äntligen kunna påbörja detta fantastiska projekt," säger Björn Wennerström, samhällsbyggnadschef och projektledare på Åmåls kommun.

För att minska klimatpåverkan har Åmåls kommun medvetet valt att använda klimatförbättrad betong i betongplattan och KL-trä för den bärande konstruktionen. Boendena kommer att vara enplans och varje avdelning kommer att ha en egen gård anpassad efter de boendes behov.

"Vi är mycket nöjda med att få möjligheten att bygga detta boende i Åmål. Projektet är starkt fokuserat på klimatet och vi på Peab har hållbara lösningar som passar perfekt in i projektet. Vi ser fram emot att komma igång," säger Nils Staffansson, regionchef på Peab.

Byggstart är planerad att ske i mars och projektet förväntas vara klart för inflyttning under första kvartalet 2026.