Veidekke vinner Årets Bygge 2024 i kategorin "Hotell och kontor"

Foto: Veidekke

Space i Science Village i Lund har blivit utsett till Årets Bygge 2024 i kategorin "Hotell och kontor" av Byggindustrin och Construction Summit. Veidekke har ansvarat för att bygga det trippelt miljöcertifierade huset som en samverkansentreprenad för Wihlborgs Fastigheter.

I Årets Bygge tävlade de främsta byggprojekten i Sverige, uppdelade i sex kategorier, om priset. Vinnarna tillkännagavs under Construction Summit i Stockholm på tisdagseftermiddagen.

Juryns motivering lyder:

"Projektet blev en verklighet efter en upphandling med konkurrenselement såsom innovationskrav och en stram tidsram. Trots de utmaningarna skapades ett kontorshus med hybridsstomme på en vindutsatt plats i Lund, tack vare ett nära samarbete mellan entreprenör och beställare från start till mål."

I detta projekt har beställare, hyresgäster och entreprenör delat samma målsättning – att konstruera en miljövänlig och hållbar byggnad att vara stolta över. Vår filosofi har varit att välja rätt material för varje funktion. Genom hårt arbete från kunniga och engagerade medarbetare i alla led har vi lyckats leverera en byggnad som överträffar förväntningarna. Vi är otroligt stolta över att detta erkänns med utmärkelsen Årets Bygge 2024," säger Martin Bauer, Projektchef på Veidekke.

Space, som är beläget i fastigheten Kunskapen 1, var det första huset som färdigställdes i forskningsbyn Science Village i Lund i slutet av 2023. Här har hyresgästen Oatly etablerat ett nytt forsknings- och innovationscenter.

Vid byggandet av Space har materialvalen anpassats för att säkerställa långsiktig hållbarhet. Förra hösten blev Space också den första byggnaden med laboratorier att certifieras med NollCO2, vilket innebär nettonoll klimatpåverkan. En viktig del i processen har varit att minska materialanvändningen i alla led. Space har också miljöcertifieringarna Miljöbyggnad Guld och Well Core Gold.

De höga hållbarhetskraven har mötts genom innovativa lösningar. Byggnadens stomme är en hybridstomme där över 65 procent av konstruktionsstålet har återvunnits. Där väderförhållandena är som tuffast har stålbalkar använts och en glasvägg skyddar träfasaden mot slagregn och direkt solinstrålning, vilket ökar hållbarheten och minskar energianvändningen.

Space är inte bara en vacker träbyggnad som sätter prägel på Science Village utan utmärker sig också med höga hållbarhetsambitioner. Under hela projektet har vi arbetat efter devisen "rätt material på rätt plats" och utmanat oss vad gäller materialanvändning i ett nära samarbete med Veidekke. Vi brinner för detta hus och område och är mycket stolta över att få denna fina utmärkelse," säger Helena Pålsson, projektledare på Wihlborgs.