SLP genomför sitt sextionde förvärv

Foto: SLP

SLP, som grundades för fem år sedan, har genom dagens förvärv nu genomfört sin sextionde transaktion. Detta innebär att portföljen nu omfattar 100 logistikfastigheter med en totalyta på cirka 1 miljon kvadratmeter till ett värde av ungefär 10 miljarder kronor. Förvärvet är en så kallad "sale and lease back-affär".

"Vår tillväxtresa fortsätter med oförminskad fart, vilket innebär att vi, förutom vår organiska tillväxt, har förvärvat i genomsnitt en fastighet per månad sedan bolagets grundande 2019. Det är också glädjande att vi nu genomför vårt första förvärv i Göteborg. Den aktuella fastigheten är anpassad för förädlingsbar logistik och är specifikt utformad för 'last-mile' kyl- och fryslagerhållning, ett område där vi ser en ökad efterfrågan", säger Tommy Åstrand, vd på SLP.

Fastigheten Backa 29:14 har en totalyta på cirka 20 700 kvadratmeter och en uthyrningsbar yta på cirka 6 700 kvadratmeter, vilket möjliggör ytterligare byggnation. Området Backa är en etablerad logistikhub med en strategiskt fördelaktig placering nära E6:an. Hyresavtalet, som är fullt indexerat, är tecknat med Aroma Frukt & Grönt AB och sträcker sig över drygt 6,5 år med en årlig hyresintäkt på 8,2 miljoner kronor. På fastigheten finns också möjlighet att investera i energiprojekt som solceller. Det överenskomna fastighetsvärdet uppgår till 99 miljoner kronor, och transaktionen finansieras med egna medel.

SLP har sedan sin grundande arbetat intensivt med hållbarhet. En tydlig förändring har skett genom att äldre, icke-energieffektiva fastigheter omvandlats till hållbara miljöcertifierade fastigheter med låg energiförbrukning. SLP investerar även i lokalt producerad solenergi på fastigheternas tak, och den installerade effekten i solcellsanläggningar uppgår till cirka 15 MWp. Som ett resultat av detta integrerade hållbarhetsarbete utgör andelen hållbar finansiering, genom så kallade hållbara lån, idag över 50 procent.

"På SLP ser vi hållbarhet som en integrerad del av vår affärsmodell i det dagliga arbetet. Vi börjar se en koppling mellan hållbara logistikfastigheter och ökad efterfrågan, vilket skapar värde för samhället, våra hyresgäster och aktieägare", säger Tommy Åstrand, vd på SLP.