Tekniska Museets Wisdome vinner Kasper Salin-priset

Av: Anna Gerdén

Kasper Salin-priset 2024 tilldelas Wisdome Stockholm på Tekniska museet, en banbrytande struktur designad av Elding Oscarson och konstruerad av material från Stora Enso. Denna innovativa dometeater, en hyllning till vetenskap och teknik, inte bara erövrar rymdens gränser med hisnande 3D-upplevelser, utan också inspirerar nyfikenhet och innovation genom sitt spektakulära designarbete.

Juryn för Sveriges Arkitekter hyllar Wisdome som ett mästerverk av hantverk i stor skala, vars takkonstruktion inte bara utvidgar träbyggandets gränser utan också skapar imponerande spännvidder. Peter Skogh, museidirektör på Tekniska museet, uttrycker sin glädje över utmärkelsen och betonar den fantastiska möjligheten att erbjuda besökare en upplevelse där nyfikenhet och innovativt tänkande möter även de mest utmanande problemen.

Wisdome Stockholm, med sin 21 meter i diameter stora dom, omger publiken med högupplösta 3D-projektioner i 360 grader, vilket möjliggör resor genom universum och föreställningar om skapandet av specialeffekter i film och spel. Den kraftfulla tekniken, i kombination med museets guider som styr resan, ger en unik och livfull upplevelse.

Denna nationella satsning, med sin bakgrund i världsledande forskning inom visualisering, förväntas bli en viktig del av Sveriges kunskaps- och utbildningslandskap, med samarbete mellan ledande science center och forskningsmiljöer över hela landet. Wisdome representerar därmed inte bara ett banbrytande arkitektoniskt och tekniskt verk, utan också ett viktigt steg mot att göra vetenskap och teknik tillgängligt och engagerande för en bredare publik.