Södertälje finalist i Årets Stadskärna 2024

Gågatan, Södertälje City. Foto: GRW Media

Södertälje har blivit utsedd till finalist för utmärkelsen Årets Stadskärna 2024, vilken kommer att tillkännages den 21 maj. Detta pris går till den stad som har genomgått den mest betydande förnyelsen av sin stadskärna genom samarbete mellan både privata och offentliga sektorer.

I kampen om denna utmärkelse står Södertälje emot Hudiksvall. Trots att Södertälje var finalist förra året, nådde de inte hela vägen fram.

Inför årets ansökan har betydande framsteg dokumenterats, inklusive projekt, samarbeten och aktiviteter som genomförts det senaste året. Det har varit en tydlig tillväxt av mötesplatser under året, från nya uteserveringar på Stora Torget till invigningen av en familjevänlig park i Kvarnlunden. Samarbetsevenemang såsom utomhusbio vid Maren, Mötesplats Södertälje och Södertäljefestivalen har också betonats i ansökan.

Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, uttrycker sin glädje över att staden återigen nominerats till priset och ser fram emot de planerade förbättringarna som kommer att förstärka stadskärnan.

Aljoša Lagumdžija, VD för Södertälje City, uttrycker stolthet över nomineringen och betonar det nationella intresse som omger stadens utvecklingsresa.

Förberedelserna för utmärkelsen har varit ett samarbete mellan Södertälje City, kommunen, fastighetsägare och näringsidkare under flera år. Jonas Karlsson, näringslivschef i Södertälje kommun, ser samarbetet som nyckeln till stadens positiva utveckling och betonar den växande stadskärnan och dess nya mötesplatser.

Vinnaren kommer att tillkännages den 21 maj i Malmö under Svenska Stadskärnors Årskonferens.

Fakta: Årets Stadskärna Utmärkelsen tilldelas den svenska stad eller ort som har gjort mest framsteg i sin stadskärnas förnyelse genom ett framgångsrikt samarbete mellan privata och offentliga aktörer. Mätbara resultat av stadskärnans utveckling är en central faktor. Utmärkelsen syftar till att inspirera andra städer att arbeta med liknande utveckling och de tre nominerade städerna fungerar som förebilder för resten av landet.