Digitalisering i fokus inom fastighetsbranschen

Av: Hanna Maxstad

Roger Tofft har ett stort engagemang för ökad teknik och digitalisering inom fastighetsbranschen. Han är grundaren av PropTech Sweden, ett nätverk med över 120 medlemmar och tre mål: att uppnå de globala målen, skapa affärsmöjligheter och positionera Sverige som ledande inom export av innovationer. Tofft betonar vikten av samarbete för att nå dessa mål: "Det är viktigt att lyfta fram den svenska innovationskraften internationellt."

PropTech, eller fastighetsteknik, är ett paraplybegrepp för innovativa lösningar inom utveckling och förvaltning av fastigheter. Detta inkluderar allt från digital dokumenthantering till sensorer som möjliggör automatiserad och mer energieffektiv ventilation, uppvärmning och belysning.

– I Sverige sker mycket inom detta område, medan tekniken knappt har börjat utvecklas i vissa andra länder, säger Roger Tofft. Därför är det viktigt att vi tar ledningen genom att föra ut den svenska fastighetsbranschen internationellt.

Fastighetsteknik kan minska energiförbrukningen Tofft menar att det behövs fler innovativa lösningar inom fastighetsbranschen.

– Vi måste bygga för framtida generationer med fastigheter som håller i 100 år och samtidigt minska klimatpåverkan. Det kräver fler tekniskt kunniga individer inom branschen och större öppenhet mellan olika aktörer, säger Roger Tofft.

"Fokusera på det som känns intressant" Han föreslår att fastighetsägare som vill börja en innovationsresa gör det stegvis och får inspiration från andra.

– Att automatisera hela sitt fastighetsbestånd är ett stort steg, så jag föreslår att man börjar med det som känns intressant som konsument och sedan bygger vidare därifrån. Det kan handla om att installera sensorer eller skapa en digital boendepärm, förklarar han.

Kostnadsfritt webbinarium för fastighetsägare Torsdagen den 25 april kommer Roger Tofft dela fler tips på Energikontoret i Mälardalens kostnadsfria webbinarium. Innan dess ska han utse vinnaren av den årliga tävlingen Proptech Championship, som belönas med ett projekt tillsammans med MKB Fastighets AB i Malmö.

– Tävlingen ger våra medlemmar en fantastisk möjlighet att skapa kontakter med företag inom bygg- och fastighetsbranschen som söker innovativa lösningar för att nå sina hållbarhetsmål, säger han.