Makrotrender i bostadsmarknaden - Ökad efterfrågan, men utbudet förblir utmanande

Foto: Fastighetsbyrån

Senaste data från Mäklarstatistik visar en fortsatt ökning av bostadspriser i maj för både villor och bostadsrätter i hela landet, inklusive de tre storstadsområdena. Trots en ökad efterfrågan, fortsätter utbudet att vara betydligt högre än normalt, vilket skapar en splittrad marknad enligt Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

Under april ökade priserna för både bostadsrätter och villor med 1,6% respektive 1,2%, enligt senaste statistiken från Mäklarstatistik. På tre månader har priserna för bostadsrätter stigit med 5,1% och för villor med 3,3%.

Fastighetsbyrån, det största mäklarföretaget i Sverige med 265 kontor, förmedlade 16% fler bostäder under maj 2024 jämfört med samma period föregående år. Trots ökande priser och försäljningar fortsätter utbudet att vara mycket högt. Det totala antalet bostäder till salu på Hemnet är nu nästan 59 000, betydligt högre än de 25 000 till 35 000 som var vanligt under samma period 2015 till 2022.

"Vi ser en ökad efterfrågan, mer positiva konsumenter, budgivningar och stigande priser", säger Johan Engström. "Samtidigt fortsätter utbudet att vara extremt stort, vilket innebär att mycket inte säljs på marknaden."

"Det är svårt att förstå marknaden nu när det normala förhållandet mellan utbud och efterfrågan inte gäller", tillägger Engström. "Det kan vara frustrerande för både säljare och köpare. Idealt sett skulle vi se både en minskning av utbudet och mer stabila priser."

I Stockholm steg bostadsrättspriserna i centrala områden med 1,4% och i Stor-Stockholm med 1,7% i maj. Villa-priserna i Stor-Stockholm ökade med 1,1%.

"Fler vågar slå till och det är mer budgivning på bra bostäder", säger Felipe Osario Åström, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån Södermalm. "Vi förväntar oss att marknaden kommer att vara aktivare under sommarmånaderna än tidigare."

"Piggnat till" är en passande beskrivning för marknadens tillstånd efter räntesänkningen, säger Pär Gunnarsson, villamäklare på Fastighetsbyrån i Bromma. "Vi ser en positiv ton och fler köpare vågar agera, särskilt på de dyrare bostäderna där priserna närmar sig toppnivåerna."