Skanska och Hank Grüner förvandlar husfasad till konst i Sthlm New

Foto: Kid Collective

Medan den framtida tunnelbaneuppgången vid Sthlm New väntar på att bli klar, har Skanska Fastigheter valt att göra något unikt med den outnyttjade husfasaden. Tillsammans med konstnären Hank Grüner har de skapat ett konstverk som nu lyser upp området.

Tunnelbaneuppgången Mårtensdal vid Station Gullmarsplan, i Sthlm 02 Studion, beräknas öppna för trafik 2030. Under tiden har Skanska Fastigheter beslutat att använda ytan till konst och bjöd in Hank Grüner, en konstnär känd för sina färgstarka och engagerande verk. På den 97 m² stora ytan har han skapat sex skulpturala verk.

– Vi vill göra Sthlm New till en plats där människor kan trivas och där kreativitet och affärsverksamhet kan blomstra tillsammans. Genom att integrera konst i stadsbilden hoppas vi skapa en levande och inspirerande miljö för alla som besöker och jobbar här, förklarar Marcus Broberg, Marketing Manager på Skanska Fastigheter.

b
Foto: Kid Collective

Initiativet är en del av Skanska Fastigheters konstprogram i Sthlm New, vilket har resulterat i en mängd olika konstverk, från street art till foliering av gavelfasader och konstinstallationer av konstnärer som Stefan Marx, Jesper Nyrén och Josefine Eklund.

Grüners mural, kallad "Signs from above", skildrar teman som vardag och rutiner och har inspirerats av hans egen bakgrund. Placeringen gör att fler människor som normalt inte kommer i kontakt med konst kan uppleva det dagligen.

– Den offentliga konsten är väldigt tilltalande för mig. Det här verket kommer att vara en del av människors dagliga rutiner, deras väg till arbete och skola. Jag är tacksam för att jag fick möjligheten att skapa detta, säger Grüner.

Konstverket kommer att vara uppe till och med juni 2027 och finns att beskåda utanför Sthlm 02 Studio vid Hammarby Allé 14.

b
Foto: Kid Collective