Apotea och SSI Schäfer bygger högautomatiserat e-handelslager i Varberg

Apotea fortsätter sitt långsiktiga samarbete med SSI Schäfer och bygger ett nytt, högautomatiserat lager i Varberg. Lagret ska hantera upp till 50 000 ytterligare ordrar per dag och korta leveranstiderna till sydvästra Sverige. 3D Bild: SSi Schäfer

Apotea och SSI Schäfer satsar på framtiden med ett nytt lager i Varberg. Det högautomatiserade lagret förväntas förbättra leveranstiderna och möta den snabbt växande efterfrågan inom e-handeln.

Nätapoteket har tecknat avtal med intralogistikföretaget om att bygga ett nytt distributionscenter i Varberg. Detta lager ska hantera upp till 50 000 fler ordrar per dag och förbättra leveranstiderna till sydvästra Sverige. Lagret utrustas med avancerade system från SSI Schäfer, vilket ska möjliggöra korta cykeltider och snabba leveranser.

Det nya lagret kommer att innehålla ett SSI Cuby-skyttellager med cirka 87 000 lagerplatser och ett automatiserat smådelslager med nästan 45 000 lagerplatser. Dessa system är designade för att säkerställa hög tillgänglighet, optimal utrymmesanvändning och genomströmning. Automatisk plockning med hjälp av A-Frame-system och styckplockningsrobotar maximerar produktiviteten.

För att säkerställa skonsam hantering av föremål kommer Advanced Pick Stations att integreras i systemet, vilket minskar plockfelen till nästan noll. Ergonomiska arbetsstationer kommer att användas för inleverans av varor och kontroll av receptbelagda läkemedel. Ett transportsystem säkerställer sömlös anslutning mellan alla områden i lagret.

Logistikprogramvaran WAMAS Warehouse Control System (WCS) kommer att användas för att hantera lagerprocesserna. WAMAS Control Center möjliggör övervakning och styrning av alla processer, vilket ska ge effektiv lagerhantering.

"Vi har arbetat med SSI Schäfer under en lång tid och är övertygade om att det nya lagret också kommer att uppfylla våra krav perfekt. Lösningen är skräddarsydd flexibelt efter våra behov. Det gör att vi kan fortsätta att erbjuda våra kunder förstklassig service även i framtiden och är väl förberedda för fortsatt tillväxt", säger Apoteas VD, Pär Svärdson.

Installationen av det nya lagret i Varberg påbörjas under tredje kvartalet 2024 och systemet förväntas tas i drift 2025.