Glödhet bostadsmarknad – här ökar priserna mest

Janerik Henriksson/TT: Villapriserna mot nya höjder. Men är det en ny bubbla? Arkivbild.

Vi jobbar hemma mer och då ska det vara större, men nödvändigtvis inte längre ut på landet för den skullen. Men prisbilden gör att fler tvingas söka sig utanför storstäderna, visar den mer nedbrutna prisstatistiken.

Villor generellt har stigit kraftigt i pris senaste året och toppar gör många kommuner några mil utanför storstäderna. På motsvarande vis har större bostadsrätter stigit i pris mer än mindre, i vissa delar av Stockholms innerstad har kvadratmeterpriset på fyror gått om ettorna, vilket är extremt ovanligt, enligt Svensk Mäklarstatistiks analyschef Per-Arne Sandegren.

Folk vill ha större helt enkelt, säger han.

Gotland och Åre

Prisuppgången på bostadsrätter toppas av Gotland, plus 33 procent det senaste året, vilket skulle kunna hänga ihop med ett ökat intresse för att semestra på ön när utlandet i praktiken varit stängt under pandemin. Fjällorten Åre noterar en liknande uppgång. Den kanske hetaste arbetsmarknadsstaden just nu, Skellefteå, med Northvolt som dragplåster, har fått bostadspriserna att dra iväg.

Bland storstadsregionerna ökar priserna på bostadsrätter procentuellt mest i Malmö, men Sveriges tredje största stad ligger också en bit efter Göteborg och Stockholm. Hetaste stadsdelen i Malmö är Limhamn-Bunkeflo, plus 16 procent på ett år. Majorna-Linné noterar den största uppgången i Göteborg, plus tio procent, medan prisutvecklingen i Stockholms stad är jämnare men där Södermalm ändå toppar tillsammans med Essingen, plus 8,4 procent.

Kranskommuner

På villamarknaden ligger de mindre Skånekommunerna Bjuv och Örkelljunga, några mil från Helsingborg, i rikstoppen, 38 procent upp på ett år. Andra kommuner högt i prisökningstoppen, med liknande lägen är Nacka, Värmdö, öster om Stockholm och västerbelägda Ekerö. Norrtälje, en bit längre bort nordost om huvudstaden, noterar också rejält högre villapriser.

På motsvarande vis finns kranskommuner till Göteborg där priserna rusat mer än riket och huvudorten. Sådana exempel är Alingsås och Tjörn.

Men villaprisuppgången är överhuvudtaget generellt bred. Av 136 kommuner som har tillräckligt statistiskt underlag, minst 25 affärer under en tremånadersperiod, är det enbart en kommun, Mariestad, som noterar minuspriser på ett år.