Evergrande betalar med rabatterade fastigheter

Andy Wong/AP/TT: En karta över krisdrabbade Evergrandes fastighetsutvecklingsprojekt syns på en husfasad i ett köpcentrum i Peking med ett av koncernens bostadskomplex i bakgrunden.

Det krisdrabbade fastighetsimperiet Evergrande, som äger den Trollhättanbaserade elbilsutvecklaren Nevs, erbjuder nu investerare återbetalningar i form av investeringar i rejält rabatterade fastigheter i stället för kontanta betalningar, rapporterar Bloomberg.

Det handlar om erbjudanden om rabatterade investeringar i bostads-, kontors-, butiks- eller parkeringsfastigheter.

Förfallna betalningar

I ett inlägg på det sociala nätverket Wechat på lördagen ombads investerare i Evergrandes finansiella produkter, intresserade av att lösa in dem mot investeringar i fysiska fastigheter, att höra av sig. Finansiella produkter för 40 miljarder yuan, motsvarande cirka 54 miljarder kronor, uppskattas ha förfallit till betalning.

Evergrande, som är Kinas näst största fastighetsutvecklare, har dragits med ett massivt skuldberg under en längre tid. De totala skulderna till banker och långivare uppskattas till omkring 305 miljarder dollar, motsvarande cirka 2 600 miljarder kronor.

Bolaget har bland annat finansierats genom obligationsprogram och i takt med att dessa förfaller till betalning har Evergrandes likviditetsproblem blivit allt mer akuta.

Kraftigt börsras

Förutom banker och långivare drabbas även bolagets leverantörer och anställda. Bedömare varnar för att Evergrandes problem kan ge spridningseffekter, framför allt på den inhemska fastighetsmarknaden. Det spekuleras sedan en tid om en att en rekonstruktion av bolagets skuldberg är på gång.

Långivare och leverantörer har uppmanats att skjuta fram betalningskrav på bolaget. Samtidigt tvivlar allt fler på att den kinesiska staten kommer att gå in och stötta fastighetsjätten. Den inflytelserika chefredaktören för kinesiska Global Times, Hu Xijin, skrev tidigare i veckan på Wechat att Evergrande borde vända sig till marknaden för hjälp och inte regeringen.

Evergrandes aktie har fallit kraftigt på Hongkongbörsen under den senaste veckan. Hittills i år har aktien tappat över 80 procent av sitt börsvärde.