Nya stadsdelen Skeppsbron i Jönköping - Kvarter 3 – Kontorshuset Dialogen

Kvällsvy över det nio våningar höga kontorshuset med Munksjön och Vättern i bakgrunden. Bild: Skanska

Först ut att byggas i Skeppsbron var kontorshuset Dialogen. Här finns huvudkontor för Jordbruksverket och Skogsstyrelsen med runt 1000 anställda. Utöver kontorslokaler finns även en restaurang. Precis utanför ligger strandpromenaden.

Av SOFIA GAD

Husets utsida för kanske inte tankarna till jordbruk och landsbygd, men invändigt går det inte att ta miste på vilken verksamhet som pågår. Byggnaden är fem, sju och nio våningar hög. I de två högre delarna sitter Jordbruksverket. Inflyttning skedde under våren 2021 och i Jordbruksverkets lokaler inspireras varje våningsplan av Sveriges nio olika växtodlingszoner. Plan nio är inspirerad av fjällvärlden och på första våningen möts de anställda av Skånes varma färger. På norrsidan är det utsikt mot vattnet och här består fasaden till största delen av glas. Södra sidan har fått mindre glas med tanke på värmen.  

bild
Jordbruksverkets och Skogsstyrelsens gemensamma entré och reception. Illustration: Skanska

I de nya lokalerna har Jordbruksverket minskat sina kontorsytor rejält, bland annat genom att byta till aktivitetsbaserat arbetssätt och dela gemensamhetsytor såsom entré, datorhall och lunchrum med Skogsstyrelsen. Det finns inga fasta platser, istället har de anställda varsitt skåp med sina saker som de hämtar på morgon och sedan väljer de plats att sitta på. Det finns även tysta rum och zoner med till exempel soffor och arbetsbord.

För att främja samarbetet går det att röra sig fritt mellan Jordbruksverket och Skogsstyrelsen som sitter i delen med fem våningar. På väggarna i Skogsstyrelsens lokaler finns tydliga inslag av trä och mattorna har skogsliknande mönster.

– Mattorna är spräckligt gula och gröna för att lika en skog som ses ovanifrån, säger Marcus Ekelund, affärsutvecklare på Skanska.

Målet har varit att skapa ett kontor där de anställda trivs och mår bra, en plats som ger energi genom sina ljusa och luftiga lokaler samt främjar att de anställda rör på sig. Bland annat finns det en trappa i mitten av delen med nio våningar för att det ska vara lätt att ta trapporna istället för hissen. Det finns även ett uppvärmt cykelgarage med plats för 200 cyklar för den som vill cykla till jobbet.

bild
I Jordbruksverkets ljusa och moderna huvudkontor ligger detta mötesrum med utsikt över Jönköpings gröna kullar. Bild: Skanska

– Det har varit viktigt att skapa en trevlig arbetsmiljö, redan i lobbyn möts man av mycket trä och granitgolv från Bohuslän, säger Marcus.

I arbetet med att skapa en välkomnande atmosfär har konstnärer Nina Valkhoff gjort en muralmålning och två väggmålningar med inspiration från den småländska naturen.

Huset är miljöcertifierat till näst högsta nivån i miljöcertifieringssystemet BREEAM och har bland annat solceller på taket och återvinning av energi från de stora datorhallarna. Uppvärmningen sker med fjärrvärme och för att kyla fastigheten används fjärrkyla med vatten från den intilliggande Vättern. Skanska har utvecklat och byggt fastigheten som nu ägs och förvaltas av VACSE.

bild