Efter utvärdering blir sällskapsboendet SällBo permanent

Foto: Helsingborgshem

I april 2019 öppnade Helsingborgshem dörrarna till boendekonceptet SällBo på Fredriksdal. Sedan start har det drivits som ett projekt. Efter en utvärdering har Helsingborgshem styrelse bestämt att SällBo blir ett permanent boendekoncept.

SällBo hyrs ut till personer som är 70+ eller mellan 18 och 25 år, däribland unga vuxna som nyligen fått uppehållstillstånd i Sverige. Detta gör SällBo till ett unikt boende där kombinationen av målgrupper har bidragit till projektets mål med integration, inkludering och social samvaro samt motverka ensamhet - inte minst bland äldre.

Under våren har alla hyresgäster haft möjlighet att svara på en uppföljningsenkät. Svarsfrekvens låg på 82 procent. Cirka 87 procent av de som har svarat tycker att konceptet är mycket bra och resterande 13 procent att det är bra. Det motsvarar en NKI (Nöjd Kund Index) på 100 procent.

– När vi öppnade SällBo för lite dryg tre år sedan ville vi testa det här sättet att bo. Vi såg ett behov men behövde pröva idén för att se hur det skulle fungera i praktiken. Efter utvärderingen som visar ett mycket positivt resultat, så känns det roligt att kunna berätta att styrelsen beslutat att SällBo blir permanent boendekoncept, säger Lars Hansson, styrelseordförande Helsingborgshem.

På SällBo finns 51 lägenheter, mellan 36 och 50 kvadratmeter, fördelat på två rum och kök. Utöver den privata lägenheten, har hyresgästerna tillgång till gemensamma ytor på cirka 580 kvadratmeter, med möjlighet till bland annat matlagning, odling, bakning, vardagsrum, spelrum, syrum och träning, bibliotek och ateljé.

Alla som bor på SällBo ska minst två timmar i veckan socialisera / umgås med sina grannar och här finns en värd som stöd och inspiration. Eftersom den sociala aspekten av boendet står i fokus hyrs lägenheterna ut genom intresseanmälan och intervjuer.

Sällbo har uppmärksammats av flera medier både i Sverige och internationellt, däribland BBC, The Economist, The Guardian och The Telegraph.

– Vi visste inte att SällBo skulle få så mycket uppmärksamhet. Att motverka ensamhet och bidra till inkludering är viktiga frågor därför känns det som ett extra plus om vi kunnat sprida inspiration och idéer till andra, avslutar Lars Hansson.