Nu påbörjar Statens fastighetsverk en omfattande exteriör renovering av Härnösands residens. Fasaderna ska renoveras och putsas om, nytt plåttak ska läggas, 75 fönster ska renoveras och målas liksom dörromfattningar och vapensköldar. En spännande fråga i samband med fasadrenoveringen är vilken färgsättning som bör användas. Just nu utreder Statens fastighetsverk om dagens utseende ska behållas eller om man ska välja att gå tillbaka i historien till en mer enhetlig ljus färgsättning.
Idag är byggnadens exteriör i stort behov av renovering. Residensets tegelmurar har sedan 1950-talet en kalkcementputs med tilltagande mikrosprickor. Med tiden kan tegelmuren ta skada av det vatten som sugs in i sprickorna. Under renoveringen - som inleds nu och väntas pågå till december 2016 - kommer Statens fastighetsverk att ta ned befintlig slätputs och ersätta den med en traditionell kalkputs som avfärgats med kalkfärg. Ambitionen är att partier av det profilerade listverket ska kunna bevaras genom renovering.
- Problemet med fasaden idag är att putsen är för hård i förhållande till tegelmurverket. Gör vi ingenting nu riskerar murverket att skadas. De rörelser som uppkommit i putsen kan inte döljas bakom mer puts eller färg, säger Bengt Skoglund, förvaltare vid Statens fastighetsver i ett pressmeddelande.
Med tanke på residensets stora kulturhistoriska värde har Statens fastighetsverk en hög ambitionsnivå i projektet då det gäller kvalitet i såväl material som utförande. Entreprenören som anlitas för fasadrenoveringen har en murare med mästarbrev, något som idag är ovanligt i Sverige.
I och med den kommande omputsningen har frågan om residensets färgsättning blivit aktuell. Idag har residenset gula fasader med vita pilastrar och listverk. Statens fastighetsverk utreder om det finns anledning att gå tillbaka i historien och ge residenset en ljusare och enhetlig färgsättning.
- Vilken färg en byggnad ska ha är alltid ett lika svårt som intressant ställningstagande. För att fatta rätt beslut går vi noga tillväga och studerar frågan tillsammans med en rad kunniga antikvarier och kulturarvsexperter, säger Per-Anders Johansson, projektledare vid Statens fastighetsverk.