”Investeringsstöd får inte marknaden att fungera bättre”

Reinhold Lennebo, vd på Fastighetsägarna Sverige. Foto: Fastighetsägarna

Införandet av investeringsstöd för byggande av billiga hyresrätter löser inte problemen på bostadsmarknaden. Det menar fastighetsägarna efter att regeringen meddelat att man vill införa ett investeringsstöd för hyresrätter.

– Regeringen säger sig vilja hjälpa dem som står längst från bostadsmarknaden. Det gör man inte genom att ge pengar till byggbolag utan genom att få bostadsmarknaden att fungera bättre, säger Reinhold Lennebo, vd på Fastighetsägarna Sverige.

Investeringsstöd har dömts ut som en ineffektiv åtgärd av såväl bygg- och fastighetsbranschen som bostadspolitiska experter, menar Fastighetsägarna.

– Att EU-kommissionen så länge varit tveksam till förslaget är förståeligt. De statliga subventionerna utgör en tröskel för en väl fungerande marknad där olika aktörer kan verka på lika villkor, säger Reinhold Lennebo.

– Det är tydligt att regeringen saknar en plan för hur man ska skapa en fungerande bostadsmarknad. Det som behövs nu är en idé om hur man skapar förutsättningar för att öka rörligheten på bostadsmarknaden, att befintliga bostäder utnyttjas mer effektivt och ger trygghet även för resurssvaga hushåll, säger Reinhold Lennebo.

Införandet av investeringsstöd kombineras också med politiskt satta maxtak för hyror.

– Att hyror numera sätts genom politiska beslut innebär att regeringen devalverar hyresrätten som boendeform. På sikt riskerar färre aktörer vilja bygga och investera i hyresbostäder, säger Reinhold Lennebo.