Undersökning: Fler betalar ut arvode till bostadsrättsföreningens styrelse

Foto: Fastighetsägarna.

Allt fler bostadsrättsföreningar betalar ut arvode till sin styrelse, det visar en färsk undersökning som Fastighetsägarna Stockholm har gjort bland sina 2500 bostadsrättsföreningsmedlemmar. Hela 84 procent betalar sin styrelse någon form av arvode.

- Den här frågan engagerar verkligen våra brf-medlemmar. Vi tycker att det är mycket positivt att se att majoriteten av bostadsrättsföreningarna har insett vikten av att värdesätta styrelsens arbete genom att betala ut ett arvode, säger Johan Flodin, brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.

Undersökningen visar på ett tydligt samband mellan föreningens storlek och nivån på arvodet, ju större förening desto större arvode. Den vanligaste föreningsstorleken i Stockholms innerstad är mellan 20-49 lägenheter och där har cirka 70 procent ett arvode mellan 20 000 kr och 60 000 kr till hela styrelsen att dela på per år. Ofta har föreningar i den här storleken ett prisbasbelopp som arvode som 2017 är 44 800 kr.

Små föreningar med 19 lägenheter eller färre ligger under 40 000 kr per år, medan det är vanligt med arvoden på 100 000 kr och uppåt för stora föreningar med över 200 lägenheter. Att det ser ut så stämmer också med den tid som styrelser i större föreningar lägger ner på styrelsearbete. Det är inte ovanligt att styrelsen lägger ner över 80 timmar i veckan på styrelsearbete.

- Vi blev positivt överraskade över att arvodets storlek så väl stämmer överens med arbetsinsatsen. Det tyder på att styrelsen har lyckats kommunicera till de boende i föreningen hur mycket arbete de faktiskt gör, eftersom styrelsens arvode sätts genom beslut på föreningsstämman. Kanske kan det också vara så att fler och fler boende har insett att styrelsens arbete är viktigt, eftersom det faktiskt kan påverka den enskilde boendes ekonomi, säger Johan Flodin.

- Vi märker att det är vanligt att blanda ihop vad som ingår i styrelsens arbete, och skulle vilja att bostadsrättsföreningar blir bättre på att särskilja på arvode och ersättning för arbetsinsatser. Om det tydliggörs tror vi också att det kan bli lättare för styrelsen att rekrytera medlemmar, som kanske är den främsta utmaningen bland Stockholms bostadsföreningar, avslutar Johan Flodin.