"Svag prisutveckling i Sverige"

Foto: News Öresund

En färsk jämförelse mellan ländernas prisutveckling för lägenheter visar att kvadratmeterpriset på den svenska marknaden utvecklas svagast för tillfället. Detta enligt Industrifaktas kvartalsanalys av byggande och konjunkturutveckling i de nordiska länderna.

 Bostadsrättspriserna i Sverige minskande med 0,5 procent under andra kvartalet jämfört med det första, något som bör ha sin förklaring i det införda amorteringskravet. I Norge ökade priserna för borettslagsboliger med 6 procent och i Danmark steg priserna för ejerlejligheder med 4 procent under samma period. Även på årsbasis stiger priserna snabbare i Norge och Danmark.

Enligt Industrifakta kan detta förklaras av att både Norges och Danmarks ekonomier visar en tydlig återhämtning efter ett par år av svagare tillväxt. I Norge var kvadratmeterpriset för borettslagsboliger under andra kvartalet cirka 49 000 kronor per kvadratmeter, vilket kan jämföras med Danmarks ejerlejligheder och Sveriges bostadsrätter som hamnar i spannet 32 000-37 000.

När det kommer till bostadsbyggandet, visar Industrifaktas senaste prognoser på att Sverige hamnar på en klar förstaplats i år.