Donald Trumps valvinst har fått räntorna att rusa senaste veckan. Fastighetsaktierna har samtidigt rasat i motsvarande mån.
Det kan finnas en viss smittorisk för vanliga bolånetagare.
Skattesänkningar och stora infrastruktursatsningar. Det var varit USA:s blivande president Donald Trumps ekonomiska budskap så här långt.
-Det är tillväxt- och inflationsdrivande, säger Tor Borg, chefekonom på statliga banken SBAB.
Det i sin tur har fått räntorna att fördubblas senaste veckan, om än från mycket låga nivåer. Den svenska tioåriga statsobligationsräntan har stigit från omkring 0,25 till 0,52 procent. Även bankernas obligationsräntor, som styr bankernas upplåningskostnader, har stigit relativt mycket. Den kan smitta av sig på bolåneräntorna.
-Till någon liten del kan det göra det, säger Borg.
Drömtid förbi
Den av det låga ränteläget extremt gynnande fastighetssektorn har direkt fått sig en törn på aktiebörserna den allra senaste tiden. I Stockholm har fastighetsindex fallit med ungefär fem procent bara den senaste veckan, på en i övrigt stigande börs.
-Drömtiden för fastigheter kan vara förbi, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.
De senaste 3-4 åren har fastighetsaktierna gått spikrakt uppåt, med uppgångar på runt 100 procent, påhejade av ovanligt billig upplåning. Samma mönster gäller för priset på borätter och villor. Men räntetrenden är nu i stigande, och det kan finnas en smittorisk om och när fastigheter värderas lägre på börsen än tidigare, om inte annat en psykologisk koppling, enligt Tor Borg.
Små marginaler
-Men så länge börsen i övrigt hålls uppe blir nog effekten liten. Ett bredare börsfall kan dock få folk att tveka vid en bostadsaffär, säger han.
Räntetrenden är i stigande, enligt honom.
-När dagens bolånare lägger 20-25 procent av inkomsterna på boräntor kan stigande boräntor snabbt förstöra den på ytan mest solida privatekonomin, säger Claes Hemberg.
(TT)