Skatteverkets e-tjänst för fastighetsdeklaration har öppnat. Det innebär att många småhusägare redan nu kan se förslaget till nytt taxeringsvärde för huset.
För de allra flesta kommer det att bli en ökning när det nya beloppet slås fast nästa år. Därmed kommer också den kommunala fastighetsavgiften att bli högre för många husägare.
Fastighetspriserna har ju gått upp rakt av kan man säga, i alla fall om man tittar på läns- och kommunnivå, säger Jan Berghök, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
Många får en höjning och det beror ju på hur fastighetsmarknaden ser ut. Värdena på huset följer med den lokala fastighetsmarknaden, helt enkelt.
Slår i taket
Enligt prognosen från Skatteverket kommer taxeringsvärdena i exempelvis Stockholms län att öka med 38 procent, störst ökning i landet, medan snittökningen i Blekinge väntas stanna på 11 procent.
Kostnaderna för den som äger ett eller flera hus, kommer dock inte att öka lika mycket. Skatteverkets prognos är att omkring 60 procent kommer att slå i taket för den kommunala fastighetsavgiften, i dag drygt 7 600 kronor, när de nya taxeringsvärdena börjar att gälla.
För de flesta andra blir det dock lite dyrare än i dag.
Takbeloppet kommer troligen att ligga på omkring 7 800 kronor då. Då ska du ha ett taxeringsvärde på omkring 1 040 000 kronor, allt som är över det kommer du inte att få någon höjd fastighetsavgift på, säger Jan Berghök.
Taket skyddar
Att taxeringsvärdena ökar med så pass mycket är relativt väntat, enligt Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarnas riksförbund. Samtidigt är det en påminnelse om att reformen då fastighetsskatten avskaffades för snart tio år sedan fungerat väl, anser han.
De som ligger på taket eller högre, de får ju inte högre avgift i en annan takt än vad taket räknas upp, säger Eliasson till TT.
Många lever visserligen kvar i en värld där grannens husförsäljning påverkar de egna boendekostnaderna. Men problemet mätt i kronor och ören är väldigt mycket mindre än tidigare.