Många bosätter sig där man vet att man kommer få igen pengarna någon gång i framtiden. Flyttar man till en mindre kommun är det inte självklart att man får tillbaka pengarna om man sedan väljer att flytta därifrån, säger Stellan Lundström professor i fastighetsekonomi på Kungliga Tekniska högskolan (KTH) i Stockholm.
Priserna accelererar
Sedan många år tillbaka har bostadspriserna ökat i hela landet och senaste tiden har det accelererat även i småorter som ligger lågt ifrån storstaden.
Först stiger priserna i storstad och sedan så sprider det sig till de mindre kommunerna i bland annat inre Norrland och Småland. Där är vi nu, säger Lundström.
Prisskillnaden är dock fortfarande stor mellan glesbygd och storstad. I dag kostar en villa i Stockholmsnära Danderyds kommun nära 11 500 000 kronor mer i snitt än motsvarande bostad i Ragunda i Jämtlands län, visar färsk statistik från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Men prisökningen i storstäderna verkar inte locka människor till mindre orter. Många vill ändå tjäna på sitt bostadsköp och i en liten kommun är chansen inte så stor, berättar Lundström.
Vinsten där ligger mer i livskvalitet, att du flyttar till Jämtland för att du vill bo och leva där. Det är några enstaka som flyttar för att det är billigare att köpa bostad där, säger han.
Byte från stad till land
Däremot börjar fler att se över möjligheten att köpa en bostad med pendlingsavstånd till en storstad, visar statistiken. Ett exempel är Nacka kommun där priserna har stigit med 15 procent de senaste åren.
Orter där det finns bra kommunikation till en stad. Man byter då livskvalité och livsmiljö och accepterar att man som mest får pendla 2-3 timmar om dagen, säger Lundström.
TT: Tror du det kan vända? Att folk flyttar till mindre kommuner för att det blir för dyrt i storstäderna?
Den stora trenden kommer inte förändras, även om många hoppas på det. Demografin talar sitt tydliga språk, säger han.