Boprisfall som under Greklandskrisen

: Bostadsmarknaden fortsätter nedåt. Arkivbild.
: Bostadsmarknaden fortsätter nedåt. Arkivbild.

Det fortsätter nedåt och allt annat hade varit en överraskning, speciellt under december som alltid är en period med svalare marknad. Det allmänna klimatet och osäkerheten, som inte minst medier rapporterar intensivt om, är förklaringen, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Färska siffror från Svensk Mäklarstatistik visar att priserna på bostadsrätter sjönk med 3 procent i december. Villapriserna gick ned 2 procent.

Ingen vändning

Inte sedan 2011 – under den så kallade Greklandskrisen, eller eurokrisen – har liknande prisfall som pågått i flera månader noterats.

Då varade nedgången under cirka åtta månader. Nu har vi sett prisfall i några få månader. Någon gång kommer det att vända eller plana ut. Men de tecknen ser vi inte ännu, säger Sandegren.

Inbromsningen på bostadsmarknaden som inleddes under förra året i centrala Stockholm, fortsatte i hela huvudstadskommunen för att senare omfatta resterande delar i hela Stockholms län.

Det som har varit tydligt de sista månaderna är att Stor-Göteborg och Stor-Malmö också har följt efter, säger Sandegren.

Fenomenet syns i de senaste siffrorna. På årsbasis ligger bostadsrättspriserna på plus i Göteborg och Malmö och på minus i Stockholm. Men under de senaste tre månaderna har priserna fallit även i Göteborg (-6 procent) och i Malmö (-8 procent).

Under den senaste månaden har det också blivit tydligt att boprisfallet även omfattar villor.

Villamarknaden har dämpats och det har varit tydligt i Stockholms kommun och Stockholms län. Marknaden har en annan karaktär, den är långsammare och den har längre säljcykler, säger Sandegren.

Faller mer än villor

Förklaringen till den långsammare marknaden är, enligt Sandegren, att ett villaköp ofta betraktas som större då det innebär ett köp av en fastighet. Detta jämfört med vad som beskrivs som de mer "lättflyktiga" bostadsrättsaffärerna där köparen blir medlem i en förening.

Under uppgångsåren som vi har haft fram till relativt nyligen så har bostadsrätter ökat kraftigare än villor. Därför är det också troligt att bostadsrätter kommer att gå ned mer än vad villorna gör i nedgångsperioden, säger Per-Arne Sandegren.