Helsingfors bygger ett nytt futuristiskt konstmuseum

Museets plaza. Museets officiella målsättning är minst 100 000 besökare per år. Redan nu är det internationella intresset stort, bland annat valdes Amos Rex vid årsskiftet av BBC till en av åtta mest intressanta byggnader som blir klara i år. Bild: amosanderson.fi och arkitektbyrån JKMM
Amos Rex stora sal har tio meter till tak, vilket skapar möjligheter för jättelika konstverk och utställningar.  Bild: amosanderson.fi
Kostnaderna för bygget uppgår till 50 miljoner euro. Bild: amosanderson.fi och arkitektbyrån JKMM
Museet från ovanifrån brevid Glaspalatsets byggnad. Bild: amosanderson.fi och arkitektbyrån JKMM

När Amos Andersons Konstmuseums nya byggnad Amos Rex, slår upp portarna i augusti,
öppnas Finlands mest intressanta museibygge på flera år. 

Intresset för museet är stort, även utomlands, skriver Helsingforstidningen HBL.

Nyligen ordnades en pressvisning där museet förevisade de tills vidare halvfärdiga lokalerna och offentliggjorde premiärutställningen.

Arkitektoniskt kommer museet att ligga under jorden i anslutning till Glaspalatset i Helsingfors centrum. Det består av två stora kupolsalar, och några mindre utställningsrum. Som har cirkulära öppningar som släpper in dagsljus.

Amos Rex stora sal har tio meter till tak, vilket skapar möjligheter för jättelika konstverk och utställningar. 

För planeringen står arkitektbyrån JKMM, som har ritat bland annat Helsingfors universitets nyligen fullbordade Think Corner och Dansens hus, som uppförs intill Kabelfabriken i Helsingfors.
Planeringen inleddes för fyra år sedan och själva byggandet i januari 2016. 

– Det finns säkert flera orsaker till varför det har gått så snabbt, men en av dem är att vi har haft ett gott samarbete med Helsingfors stad. Staden har varit positivt inställd sedan början, säger Henrik Johansson, vd för Fastighets AB Glaspalatset Helsingfors, som ansvarat för bygget, till Helsingforstidningen HBL.

Museibygget helt och hållet finansierats med privata medel, det vill säga av Föreningen Konstsamfundet. Konstsamfundet grundades av affärsmannen, publicisten och konstälskaren Amos Anderson.

Kostnaderna för bygget uppgår till 50 miljoner euro, vilket är helt inom ramarna.

– Det har varit press på tidtabellen och budgeten, men som helhet har vi haft ett bra flyt, säger Johansson, till HBL.

Museets officiella målsättning är 100 000 besökare per år, men Johansson tror att det är i underkant. Redan nu är det internationella intresset stort, bland annat valdes Amos Rex vid årsskiftet av BBC till en av åtta mest intressanta byggnader som blir klara i år.

Källa: HBL