En sjukhusmiljö med mjuka värden

Bild: White arkitekter
Bild: White arkitekter

Forskning visar att sjukhusets interiör och omgivning spelar en viktig roll för läkningsprocessen. Det är därför en styrande faktor när Akademiska sjukhuset i Uppsala byggs ut och byggs om, ett jätteprojekt för totalt 5,2 miljarder kronor.

 

Den nya vård- och behandlingsbyggnaden (J-huset) på nästan 60 000 kvadratmeter blir den största nybyggnationen. Den kommer att ligga i direkt anslutning till Akademiska sjukhusets övriga byggnader för vård och forskning, längs Dag Hammarskjölds väg, paradgatan i det akademiska Uppsala.

–Det nya huset ska bli en modern, långsiktigt hållbar byggnad för avancerad behandling, vård och forskning, berättar Anna Maria Ejdeholm, ansvarig arkitekt för projektet på White i Uppsala. Utformningen ska maximera dagsljus och grönska och ta vara på de unika utblickarna mot bland annat Uppsala slott för att skapa en läkande miljö. Forskning om  så kallad evidensbaserad design för vårdens arkitektur visar att mjuka värden påskyndar tillfrisknandet. Men jag anser att det är helheten som lägger grunden för en läkande miljö, inte enskilda, lösryckta delar. Så har vi jobbat i detta projekt.

 

Flexibla lokaler

Det nya huset byggs i prefab med undantag för källarvåningarna som ska platsgjutas. Huset utformas som två lameller – med en stor, grön ljusgård mitt emellan – och de omsorgsfullt utformade tegelvolymerna innehåller vårdlokalerna. Tegelfasaderna harmonierar också stilfullt med intilliggande byggnader. Publika lokaler och en stor aula visar på byggnadens framtidsinriktade verksamhet och forskning. Forsknings- och vårdlokalerna kommer också att integreras. Den nya vård- och behandlingsbyggnaden ska bland annat inrymma lokaler för operation, bilddiagnostik och onkologisk verksamhet. Behandlingsrummen för strålbehandling ligger i en volym vid sidan av de generellt planerade lamellerna. Dessa lokaler grupperas runt en egen mindre ljusgård. 

 

Patientens behov i centrum

Arkitekterna jobbar mot en gemensam 3D-modell i Revit, medan teknikkonsulterna använder MagicCAD men samordningen sker i Revit. Ledstjärnan för gestaltningen är patientens behov, säkerhet och integritet. Lika viktigt är en god arbetsmiljö och en väl fungerande logistik.

–Luftbroar ska förbinda det nya huset med de befintliga husen, framför allt de centrala byggnaderna för avancerad behandling i centralblocket (B9 och B12, byggnaderna med sedumtak på bilden), berättar Anna-Maria Ejdeholm. Det är en byggteknisk utmaning i sig, liksom att motverka vibrationer som kan störa till exempel en pågående operation. Genom den nya byggnaden och förnyelsen av bland annat centralblocket får sjukhuset tillgång till moderna vård- och behandlingslokaler som kan nyttjas flexibelt, tack vare genomtänkta kommunikationslösningar.

 

Ett av de största projekten

– Projektet Framtidens Akademiska är ett av mest genomgripande ny- och ombyggnadsprojekt som genomförts på Akademiska sjukhuset, berättar Thord Hägg, förvaltningsdirektör på Landstingsservice. Fram till år 2021 ska vi förutom den nya byggnaden – som står klart i mitten av 2017 – också bygga om och totalrenovera ytterligare 100 000 kvadratmeter lokalyta – centralblocket samt 70- och 85-huset (bilden). I det sistnämnda pågår renoveringsarbetet för fullt. Tre våningsplan är redan klara och där nu arbetar personalen i framtidens vårdmiljö, med bland annat enpatientrum som standard. Dessutom ska vi bygga ett nytt parkeringshus, ett nytt centralkök och en ny stor miljöstation som gör det möjligt att ta hand om sjukhusets avfall även i framtiden.

Verksamhetens synpunkter på den nya vård- och behandlingsbygganden och övriga byggnader är viktiga.

– För att slippa uppfinna hjulet två gånger har vi tagit del av hur andra sjukhus gjort i liknande projekt, säger Thord Hägg. Vi har också studerat hur man rent praktiskt gått tillväga för att vårdprocesserna ska vara effektiva, så att resurserna utnyttjas på bästa möjlig sätt.  Lokalerna får därför en flexibel utformning med god beredskap för att kunna möta framtida krav och ny teknik, sett i ett 40-årigt perspektiv. 

 

Läs mer på:

www.framtidensakademiska.se

 

Fakta

Area: Cirka 60 000 kvm

Byggherre: Uppsala läns landsting

Arkitekt/landskapsarkitekt: White Arkitekter AB

Konstruktör: Knut Jönson Ingenjörsbyrå

Elkonsult och akustik: ÅF

Brandkonsult: Brandkonsulten AB

VVS: VVS Konstruktion i samarbete med ÅF

Projektledning: Projektbyrån och Tema (J-huset)

Generalentreprenör: Skanska Sverige AB (samverkansentreprenad)

Miljöcertifiering: Guld (högsta klassen enligt Miljöbyggnads krav)