I december 2014 kom rapporter att antalet inbrott i lägenheter och villor i Stockholms län hade ökat kraftigt de senaste sex månaderna. Hyresgäster och fastighetsägare kan dock förebygga inbrott genom olika åtgärder.
Fram till november 2014 hade bostadsinbrotten ökat med cirka 12 procent i Stockholms län jämfört med 2013 enligt en undersökning från försäkringsbolaget If. Det går dock att förebygga inbrott. 2010 genomförde föreningen Fastighetsägare i Järva, på uppdrag av sina 28 medlemmar, en studie för att kartlägga fullbordade bostadsinbrott och försök till inbrott.
– Under tio månader gick vi igenom flera hundra inbrott för att se mönster i tjuvarnas tillvägagångsätt. Efter studien var det tydligt vad tjuvarna föredrog och undvek. Det går att göra mycket utan att installera larm, säger Ulf Malm, VD för Fastighetsägare i Järva som är en förening för bostadsrättsföreningar och allmännyttiga, privata och kommersiella fastighetsägare i Hjulsta, Tensta, Rinkeby, Kista, Akalla och Husby.
Förebyggande effekt
Lennart Levander från närpolisen i Västerort, som just då var tjänstledig från polisen, genomförde studien tillsammans med Ulf Malm. Genom att jämföra sin kartläggning med medlemmarnas bostäder såg de att vissa bostäder var mer skyddade än andra.
– Lägenheter med säkerhetsdörr istället för vanlig trädörr hade betydligt färre inbrott eftersom tjuvarna undviker allt som fördröjer inbrottet. Är porten till fastigheten olåst är risken för inbrott mycket större än vid låst port. Port med kod betraktas som olåst, då koder är lätta att komma över. Då är brickor ett bättre alternativ, förklarar Ulf Malm.
Eftersom många inbrott sker på första våningen genom balkongdörr eller fönster är det viktigt att ha ordentliga lås på fönster och dörrar, och installera värdeskåp i bostaden.
– Allt som försvårar för tjuvarna förhindrar inbrott. Efter studien installerade kommunala bostadsbolaget Familjebostäder värdeskåp i flera bostäder, och vi har nu sett att inbrotten har minskat i deras bostäder, säger Lennart Levander.
Ersättning kan bli nedsatt
För att få ersättning efter ett inbrott krävs en hemförsäkring för hyresrätt, en hemförsäkring för bostadsrätt eller en villahemförsäkring för villa.
– Är dörren olåst eller fönstret öppet vid inbrott blir ersättningen nedsatt. Även om du är hemma är det alltså viktigt att låsa dörren.. När det gäller kontanter och smycken finns det begränsningar för hur stor ersättning du kan få, säger Ragnar Carlson riskingenjör vid Länsförsäkringar AB.
Han rekommenderar alla att fotografera sina värdesaker, även om det inte finns några krav på att visa kvitto eller annan dokumentation på stulna värdesaker.
– Vid inbrott är du så chockad att du kanske inte minns allt som blivit stulet. Då är det bra med foton. Du bör också se till att låscylindern byts ut om du övertar en lägenhet.
Fakta
* Om det är möjligt förvara inte kontanter och guld i bostaden. Lås in värdesaker.
* Länsförsäkringars begränsningar för kontanter är 3 000 kronor och för smycken 100 000 kronor.
* Säkerhetsdörr och låst port har en förebyggande effekt.
* Bor du i villa och har villaförsäkring i ett bolag och hemförsäkring i ett annat blir det två självrisker vid inbrott.
* Enligt Lennart Levander startade den stora inbrottsvågen i Järva för sex år sedan när tjuvar kom över stora belopp. Inbrottet tros ha triggat igång en inbrottsvåg från lokala tjuvar.