Amorteringskrav införs i vår

Foto: Riksbanken
Foto: Riksbanken

Den som tar ett nytt bolån måste amortera på lånet. Om detta finns nu en politisk majoritet, enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Men KI:s prognoschef är tveksam till effekten.

-Vi har fört samtal med de borgerliga partierna och även förankrat med Vänsterpartiet. Så det finns ett brett stöd för ett förslag som ger Finansinspektionen mandat att genomföra ett amorteringskrav, säger han till TT.

Enligt honom innehåller överenskommelsen samtidigt en rad undantag från amorteringskravet. För att minska eventuell påverkan på bostadsbyggande bör sådana undantag exempelvis gälla köp av nyproducerade bostäder. Undantag bör också ges om vissa särskilda skäl föreligger, t.ex. arbetslöshet, sjukdom, skils­mässa eller närståendes dödsfall.

-Vi har varit angelägna om att det ska finnas en flexibilitet om hushållen får svårigheter ekonomiskt. Då ska man kunna få uppskov under en period, säger Bolund.

Att amorteringskravet inte ska gälla för den som köper en nybyggd bostad är en förändring i förhållande till Finansinspektionens tidigare förslag om amorteringskrav. Regeringen och Alliansen vill undvika att amorteringsförslaget slår mot nybyggnationen.

KI-chef: Liten effekt

Men Konjunkturinstitutets prognoschef Jesper Hansson säger att undantaget för nyproduktion riskerar att leda till inlåsningseffekter på bostadsmarknaden.

-Om man köper en ny bostad slipper man amorteringar, men om man sedan flyttar till en begagnad bostad så måste man börja amortera. Man undrar hur det där ska gå till, säger han.

Per Bolund tror dock att reformen kommer att ha en dämpande effekt på hushållens skuldsättning.

-Det kommer bli tydligt att amorteringskulturen behöver förbättras och att man kommer att behöva betala av på lån och inte bara ta dem och ha dem amorteringsfria. Jag tror också att hushållens ekonomi kommer att bli mer robust, man kommer att bättre klara störningar i ekonomin. Det är bra för stabiliteten i den svenska finansiella ekonomin, säger Bolund.

Men Jesper Hansson tror inte att effekterna av förslaget kommer att bli särskilt stora. Bankerna har redan börjat kräva att kunderna amorterar.

-Frågan är om det här kommer att räcka. Min bedömning är att skuldökningen lär fortsätta, säger han.

Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 maj 2016.

Drog tillbaka

I våras drog Finansinspektionen (FI) tillbaka sitt förslag om att införa amorteringskrav sedan Kammarrätten i Jönköping kritiserat det och menat att FI skulle låta riksdagen ta beslut om det, eller att regeringen ger FI den makten.

Sedan dess har frågan legat hos regeringen, som liksom Alliansen önskat en blocköverskridande uppgörelse i frågan.

För några veckor sedan varnade Riksbanken, Finansinspektionen och Riksgälden i ett gemensamt utspel politikerna för att dra frågan om amorteringskrav i långbänk.

(TT)