ECB:s nya skyskrapa öppnas

ECBs nya höghus till vänster och Frankfurt am Mains skyline med affärscentrum till höger. Foto: EpiZentrum
ECBs nya höghus till vänster och Frankfurt am Mains skyline med affärscentrum till höger. Foto: EpiZentrum

Europeiska Centralbankens nya lokaler är färdiga. Byggplaneringen av ECBs nya höghus och dess nya lokaler inleddes under sommaren 2008 på tomten där Frankfurt am Mains historiska saluhall Grossmarkthalle, låg tidigare. Våren 2010 påbörjades byggnadsarbeten. Därefter följde montering av fasaden och annan utrustning inklusive byggteknik. Arbetet slutfördes 2013 och lokalerna är närmast klara för inflyttning, som delvis har redan börjat.

Byggnaden, som passar väl in i Frankfurts skyline av skyskrapor,  präglas av stål och glas. Det är den nya ECB-skyskrapan i ett nötskal. Hur stor den slutliga räkningen blir är än så länge oklart, men man utgår från att bygget kommer att kosta omkring 1,2 miljarder euro. Det är några hundra miljoner mer än planerat.

Byggföretaget har förenat en befintlig byggnad med en tudelad skyskrapa helt i Frankfurts stil. Med tanke på de byggtekniska utmaningarna anses kostnaderna som godtagbara.

Huset har förändrat dock bilden i den omgivande stadsdelen Ostend. Tidigare fanns här illa medfarna och bortglömda kvarter, men idag byggs det lyxlägenheter och folk med pengar har börjat flytta in.

 

De nya lokalerna blir eurons framtida hem och arbetsplats för huvuddelen av ECB:s personal. Funktionalitet och hållbarhet var huvudelement i planeringen och uppförandet av byggnaderna och kommer även i fortsättningen att spela en viktig roll i hur lokalerna utnyttjas.

 

Huvudmålet för Europeiska centralbankssystemet skall vara att upprätthålla prisstabilitet enligt Artikel 127 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

 

Det är huvudbestämmelsen i kapitlet om penningpolitik i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt. Genom att låta ECB:s penningpolitik vara inriktat på detta mål återspeglar fördraget modernt ekonomiskt tänkande om penningpolitikens roll, omfattning och begränsningar samt upprättar basen för centralbankerna i Ekonomiska och monetära unionen i institutionella och organisatoriska termer.

 

ECB-rådet strävar efter att hålla inflationen under, men nära, 2 % på medellång sikt. För att uppnå sitt huvudmål baserar ECB-rådet sina beslut på en penningpolitisk strategi med två pelare och implementerar dem med hjälp av sitt styrsystem.

 

Källa: ECB