Norrköpingshus får klimat efter behov

Montage ute i trapphuset av ventilationssystemet WISE Apartment Solution. Foto: Swegon

Inomhusklimat i flerbostadshus har länge varit problematiskt både för  fastighetsägare och boende. Nu finns en möjlig väg att gå. Det handlar om behovsstyrd ventilation.

I Norrköping äger det kommunala bostadsbolaget Hyresbostäder en fastighet, byggd 1979, som har hög energiförbrukning. En del av den energiförbrukningen härrör från ventilationsanläggningen. Kommunen vill gärna komma tillrätta med energiförbrukningen och samtidigt åstadkomma ett gott inomhusklimat.

Inneklimatföretaget Swegon, som tidigare utvecklat det behovsstyrda ventilationssystemet WISE de kört i kommersiella miljöer, har nu utvecklat ett ventilationssystem avsett för flerfamiljshus de kallar WISE Apartment Solution. Thomas Oltnäs, Business Development Manager på Swegon berättar att systemet fokuserar på två saker. - Ventilationssystemet har en central anläggning i varje fastighet men sedan finns en tekniklåda till varje lägenhet med mätare som kontrollerar två saker: luftfuktighet och luftkvalitet. Ett av de stora problemen vi har med flerbostadshus är just fukttillskottet. Det tillförs fukt från flera saker. Människor förstås, men även dusch, tvätt, akvarier, husdjur och liknande. Det är betydligt oftare för fuktigt än för torrt och med för mycket fukt kan man få andra problem, som till exempel mögel. När det gäller luftkvalitet mäts mängden av så kallade ”Volatile Organic Compounds(VOC)”. Sådana organiska ämnen kan till exempel komma ifrån lim, byggmaterial eller aceton. Vårt system agerar på bägge problemen med att öka på ventilationen där det krävs. Poängen med att individuellt styra ventilationen per lägenhet gör att man inte måste köra på för fullt om inte det finns något behov för det, men dra på lite extra när behovet uppstår lokalt. Är en hyresgäst bortrest reglerar systemet så att lufttillförseln minskas där. Pågår ett kalas känner systemet av det och ökar lufttillförseln i den lägenheten. Duschar någon i en lägenhet drar systemet på mer luft där. De boende kan på det viset uppleva en bättre komfort och fastighetsägaren kan spara energi genom att inte blåsa på i onödan, menar Thomas.

Systemet är tänkt att vara dragfritt, relativt tyst och evakuera fukt snabbt. Själva installationen tror Swegon också kan vara attraktivt både för boende och fastighetsägare. - Själva installationen i varje lägenhet har vi beräknat bara ska behöva ta maximalt åtta timmar. De boende kan alltså lämna lägenheten på morgonen och allt är sedan klart när man återkommer på kvällen, berättar Thomas. Ingen evakuering av de boende krävs vilket säkert uppskattas av de boende och gynnar även fastighetsägaren. Systemet är tänkt att kunna spara runt 35-40 procent av energin som krävs i ett konventionellt frånluftssystem.

 

Fakta Behovsstyrd ventilation

Individuell ventilation för varje lägenhet i flerfamiljshus System: WISE Apartment Solution Utvecklat av Swegon AB Installation: 1 dag per lägenhet All teknik utanför lägenheten Individuellt anpassningsbart per lägenhet, lämpat för allergiker