”Energimålet kräver ett samlat grepp”

Anders Sandoff vid Handelshögskolan i Göteborg, Mats Björs, vd för Swedisol och Mikael Karlsson miljöforskare KTH skriver i ett pressmeddelande från Swedisol, att energimålet om att Sverige till år 2030 ska minska energianvändningen med 50 procent jämfört med 2005 är ambitiöst och kräver ett samlat grepp som inkluderar alla samhällssektorer för att det ska kunna uppnås.

Författarna menar bland annat att energieffektivisering i byggnadssektorn är helt avgörande för att klara Energikommissionens nya mål, då enligt dem, ska bostäder och service i dag stå för nära 40 procent av Sveriges energianvändning. Utmaningen ska ligga i det befintliga bostadsbeståndet. Nästan åtta av tio lägenheter i flerbostadshus är byggda före 1980, många av dem i slitna miljonprogramshus där energianvändningen kan vara dubbelt så hög som i moderna hus.

Boverket och Energimyndigheten tog tidigare fram ett förslag för att öka takten på energieffektiviserande renoveringar, där man konstaterade att det främsta hindret är dålig fastighetsekonomisk lönsamhet i renoveringar i områden där hyrorna inte kan höjas i tillräcklig omfattning.

Denna slutsats tyder dock på att dagens fastighetskalkyler saknar helhetssyn, menar författarna. Både myndigheter och fastighetsägare har en kortsiktig horisont för att räkna in de långsiktiga vinsterna av energieffektiviserande renoveringar. Bättre fastighetsekonomisk kompetens och mer långsiktiga ägarstrategier behövs.

Författarna lyfter att en viktig del i arbetet med renoveringsstrategin är att bryta stuprörstänkandet och identifiera fler samhällsekonomiska vinster med en genomgripande upprustning och energieffektivisering av slitna bostadsområden. Det kan till exempel handla om nya jobb, förebyggande av klimatförändringarna och minskad segregation.