Bjurfors öppnar i Växjö

Toni Ringberg, Daniel Bohn och Eric Melkersson ska driva Växjö-kontoret. Foto Bjrfors

Bjurfors är en snabbväxare i Mäklarsverige. De har tagit klivet från att vara en mäklare i Göteborg och Malmö till att snart finnas i alla större svenska städer. Vid årsskiftet slog Bjurfors upp portarna på Klostergatan 8 i Växjö. Det nya kontoret ska drivas av Eric Melkersson, Toni Ringberg och Daniel Bohn som tillsammans har 21 års erfarenhet i mäklarbranschen.

I likhet med övriga Bjurforskoncernen verkar teamet i Växjö inom premiumsegmentet, men målet är givetvis att alla kunder, oavsett prisnivå, ska få hjälp av engagerade och pålästa mäklare.

– Ända från starten har Bjurfors varumärke kännetecknats av skickliga och affärsmässigt drivna mäklare som alltid sätter kunden främst. Med etableringen i Växjö fortsätter vi vår resa med att erbjuda mäklartjänster av absolut toppklass i Sveriges storstäder och mest expansiva regioner, säger Fredrik Kullman som är ansvarig för Bjurfors franchiseverksamhet.

Fastighetsmäklaren Daniel Bohn är en av de tre franchisetagarna på Växjö-kontoret.

– I Bjurfors-andan ligger att lägga ner lite extra på varje kund. Att vara noggrann, ha känsla för detaljer och möta höga förväntningar. Så nog kommer det märkas att det finns en ny mäklare i stan. Vi ser väldigt mycket fram emot att komma igång och lotsa Växjöborna till riktigt bra bostadsaffärer, säger Daniel Bohn.

Bostadsmarknaden i Växjö har haft en mycket positiv utveckling. Trots en dipp under 2017 och 2018 då de svenska bostadspriserna föll på bred front har priserna i Växjö stigit med ungefär 30 procent de senaste fem åren. Lägger man till siffrorna för 2013, alltså över en sexårsperiod, är uppgången närmare 60 procent, enligt siffror från Mäklarstatistik.

– Vi hade en märkbar prisnedgång under våren 2018 och sedan dess har vi haft mindre procentuell ökning under vissa perioder. De flesta annonserade bostäder säljs runt det satta utgångspriset inom ett par månader, säger Daniel Bohn.

Växjös bomarknad lockar studenter
Men trots prisökningarna är Växjö ändå en av de billigare universitetsstäderna med ett snittpris på cirka 25 200 kronor per kvadraten. Daniel Bohn tror att det kan locka studenter till staden.

– För unga som har råd att köpa sin egen bostad är det mer ekonomiskt att investera i en egen bostad än att hyra, och i Växjö kan man fortfarande få väldigt mycket bostad för pengarna. Jag tror många unga ser den möjligheten och det kan nog bidra till att Linnéuniversitet har så stort söktryck som de har, säger Daniel Bohn.

På villamarknaden har priserna mestadels rört sig sidledes den senaste tiden, men är uppe och nosar på rekordnivåer.

– Utbudet på Växjös villamarknad har varit lite högre under ett par år vilket gjort att den kraftiga prisutvecklingen som sågs i början av 2010-talet har planat ut. Men det är bättre balans i utbudet nu och vi ser en stor efterfrågan på rätt prissatta villor, säger Daniel Bohn.

Trots att Daniel Bohn har jobbat länge som mäklare och kan Växjös bostadsmarknad utan och innan säger han att det är svårt att peka ut något specifikt område som skulle vara mer prisvärt.

Bra affär på några års sikt
– I Växjö kan prisbilden variera inom några hundra meter så områdesvis är det svårt att säga vad som är en bra affär för en köpare. Med tanke på att prisutvecklingen generellt mattats av kan jag känna att många köp i dag görs till en rimlig köpeskilling som på några års sikt kommer ha gett bra avkastning.

Daniel Bohn berättar avslutningsvis vad han tror om bostadsåret 2020.

– Hur Växjös bostadsmarknad utvecklar sig nästa år beror väldigt mycket på utbud tillsammans med den allmänna konjunkturen och ränteläge. Men om inget dramatiskt sker ser jag framåt med tillförsikt på 2020.