Forensic Architecture ny utställning på Röhsska museet

3D-modell av Ali Enterprises textilfabrik i Karachi, Pakistan, där en brand orsakad av design- och hanteringsfel dödade 259 personer den 11 september 2012. De röda områdena indikerar spridningen av branden och de arkitektoniska elementen som påverkades. Bild: Forensic Architecture
Sammanfogning av bilder från nyhetsfilmer av ett hem förstört i en drönarattack på Miranshah, North Waziristan, Pakistan, tillsammans med Forensic Architectures 3D-modellering. Skugganalys användes för att bekräfta den ungefärliga tiden (15:00) som videon togs. Bild: Forensic Architecture (2016) med bilder från Rachel Maddow Show på MSNBC (22 juni 2012).
En sammansättning av Forensic Architectures fysiska och virtuella rekonstruktioner av internetkaféet där mordet på Halit Yozgat ägde rum den 6 april 2006. Bild: Forensic Archtecture.

Text: Mari-Louise Paulson

I en ny utställning på Röhsska museet I Göteborg "Forensic Architecture: Design as Investigation" frågar man sig hur design och arkitektur kan användas som bevismaterial i fall om mänskliga rättigheter? Och hur dessa analysmetoder kan användas som verktyg i brottsutredningar.

Med utställningen vill museet visa arkitektur och designens roll för att förstärka mänskliga rättigheter, och ge besökarna en möjlighet att reflektera kring den omdefiniering av designfältet som enligt Röhsska museet just nu pågår.

En researchgrupp
Forensic Architecture grundades år 2010 av professor Eyal Weizman vid Goldsmiths, University of London. Gruppen, som är en researchgrupp, arbetar tvärvetenskapligt och dess medlemmar är arkitekter, filmskapare, forskare, journalister, jurister, konstnärer och programmerare. Gruppen har olika metoder och strategier inom arkitektur och design som de jobbar med. Som till exempel att återskapa en byggnad eller ett rum som kan ha betydelse för att lösa ett rättsfall. Något de gör till exempel i fallet "77sqm_9:26min – mordet på Halit Yozgat" som finns med i utställningen där de har återskapat det internetkafé där mordet ägde rum.

Rekonstruktioner
Dessa rekonstruktioner görs antingen digitalt eller i en fysisk modell. För kunna rekonstruera så exakt som möjligt använder sig gruppen av rapporter, vittnesmål och övervakningsbilder som tillsammans blir grunden för att skapa kompletterande bevismaterial. De arbetar med olika människorättsfall med uppdragsgivare inom humanitära och juridiska organisationer, aktivist- och medborgargrupper.

Rättsfall i utställningen

Utställningen visar tre undersökningar som gruppen har gjort. Där de har använt sådant som 3D-modellering, audioanalys, strömningsdynamik, datautvinning och mjukvaruutveckling.

  • 77sqm_9:26min: Verket lyfter mordet på Halit Yozgat, där en polistjänstemans vittnesmål kom att ifrågasättas.
  • Outsourcing Risk: Verket lyfter branden på Ali Enterprises textilfabrik, där arbetare hävdar att bilder som publicerades från en tidigare besiktning inte visade den egentliga fabriken.
  • Drone Strikes: Miranshah: Verket lyfter en drönarbombsattack i Pakistan.

Fakta:
Forensic Architecture – Design as Investigation

Producent: Röhsska museet

Curator: Johan Deurell, Röhsska museet

Utställningsdesign: Stefan Törner, Röhsska museet

Grafisk identitet: Varv Varv

Samarbetspartners: Artek, Arctic Paper, Göteborgstryckeriet, Kvadrat och Ogeborg

 

Utställningen i Göteborg pågår 1 februari 2020 – 23 augusti 2020.