Fortsatt tryck på bostadsmarknaden

Claudio Bresciani/TT: Bostadspriserna fortsätter upp. Arkivbild.

Svensk mäklarstatistik presenterar nu för första gången halvmånadersstatistik över första delen av oktober. Förutom en ökning av antalet sålda bostäder märks också en fortsatt prisstegring, bland annat på villor. I riket ökar priserna på månadsbasis med en procent medan Storgöteborg och Stormalmö noterar två procents ökning.

Vi ser att den här utvecklingen är driven av pandemin och det har blivit ett tydligt tecken på det egna boendet. När folk är hemma ställer de krav på den egna bostaden, säger Hans Flink, försäljnings- och affärsutvecklingschef vid Svensk mäklarstatistik, till TT.

Bostadsrättspriserna ökar samtidigt med en procent i riket och två procent i Storstockholm där Stormalmö är enda undantaget med en nedgång på en procent.

När vi pratar med mäklare så lyfter man att många nu efterfrågar ett extra rum som kan till exempel fungera som ett arbetsrum om man nu jobbar hemma ett par dagar i veckan.

I våras stannade priserna av när pandemin bröt. Trots en ökad smittspridning tror inte Hans Flink på en återgång till lägre priser:

Vi såg mycket riktigt en stor oro och även en nedgång i vår, men efter det har det varit rekord på rekord, banker kan nu erbjuda amorteringsfrihet. De som köper och säljer är redan inne på bostadsmarknaden och har då redan ett kapital.