Nordic ConTech Talks - bjöd på diskussioner kring innovation och digital transformation

Bild: Svensk Byggtjänst

Innovation är inte bara nya och coola uppfinningar utan handlar även om det slutgiltiga värdet. Vad är nyttan och hur lyckas man uppnå ekonomiska vinster genom ny teknik? I årets första Nordic ConTech Talks diskuterades frågan och vi fick även möta företag som har lyckats med att bygga upp innovationsdrivna organisationer.

Det sjätte webbinariet av Nordic ConTech Talks gick av stapeln bjöds det på diskussioner kring innovation och digital transformation. Även ta del av den senaste forskningen inom en bransch som behöver effektiviseras och lära oss mer om kopplingen mellan produktivitet och digitalisering.

Kontroll av innovation skapar värde

Webbinariet inleddes av Thomas Randes som arbetat med innovation i över 25 år. Idag är Thomas Country Manager på Rouse Consultancy och hjälper organisationer att ta kontroll över sina innovationer.

– Att identifiera värdet av sin innovation är svårare än vad det låter. När vi jobbar med kunder är en av de viktigaste frågorna att konkretisera vad man egentligen avser att sälja. En fundamental fråga som majoriteten har svårt att besvara.

Thomas påpekade att innovation inte är synonymt med uppfinning utan är något nytt som skapar ett värde. Vem som helst kan komma på något nytt men det är inte alla som på allvar kan påvisa nyttan, menade han.

Nya affärer genom digitala lösningar

Två företag som lyckats skapa vinster genom innovation är Hallabro El och Lundqvist Trävaru. Hallabro El är ett elteknikföretag med över 70 års erfarenhet i branschen som utvecklat klimatsmarta lösningar.

– Vi har en energiberså för vind- och solenergi som är en skalbar hybridlösning med ett hållbarhetsperspektiv. Vi vill sälja ett helt system, inte bara en solanläggning, för att våra kunder ska få med sig hållbarhetstänket hela vägen, menade Emma Elheim Karlsson, VD på Hallabro El.

Lundqvist Trävaru började som ett möbelsnickeri redan 1936 och har sedan dess haft olika skepnader inom träindustrin. Idag är de ett buildtech-bolag om producerar och levererar färdiga byggsatser genom ny teknik.

– Jag är uppväxt med datorspel och The Sims, där man bygger sitt eget hem. Detta ville vi applicera på verkligheten och formade ett ritverktyg i 3D. Idag skapar våra kunder sitt eget hus direkt i webbläsaren, berättade Samuel Holmström, VD på Lundqvist trävaru.

Produktiviteten är drivkraften

Inom samhällsbyggnadsbranschen pågår bland annat forskning kring framtidens affärsmodeller genom testbäddsprojektet Uppkopplad byggplats.

– Byggbranschen får ofta höra att den är improduktiv och produktiviteten är en viktig drivkraft till varför man vill digitalisera vilket i sin tur möjliggör bättre logistik i branschen, berättade Micael Thunberg, biträdande universitetslektor Bygglogistik, institutionen för teknik och naturvetenskap på Linköpings universitet.

– Forskningen kring teknikimplementering kan ses utifrån två olika perspektiv. Det första gäller affärsnytta och det andra gäller processerna internt. För att kunna leverera ett värde måste man ta hänsyn till flera aktörer och därmed ha med både personal, processer och rätt teknologi.

Nordic ConTech Talks leddes av Fredrik Bauer. I programmet deltog även Carin Stoeckman, VD Byggmästar´n i Skåne och ordförande för Byggföretagen, Olle Samuelson från Smart Built Environment och Camilla Byström programchef för InfraSweden 2030.

Efter avslutat Nordic ConTech Talks följde en digital workshop där deltagarna fick möjlighet att nätverka och diskutera i mindre grupper.