Fler kvinnor på Nackademins byggingenjörsutbildningar

Foto: Nackademin

Nackademin i nära samarbete med arbetsgivarna har lyckats få fler kvinnor att söka sig till byggbranschen. I år antogs över 122 kvinnor till Nackademins yrkeshögskoleutbildningar inom byggbranschen vilket innebär en ökning med 17% från förra året. Regeringens mål om att minst 25% nyanställda inom bygg- och anläggningsbranschen ska vara kvinnor senast år 2030 går sakta men säkert framåt på Nackademin.

I år har Nackademin i genomsnitt 33% kvinnor på sina program som utbildar framtida arbetsledare, byggnadsingenjörer och projektörer inom Byggbranschen. Utbildningar som riktar sig mot Digitalt byggande och VA ligger i framkant där Byggnadsingenjör digitalt byggande och VA-projektör har hälften eller fler inskrivna kvinnor på respektive utbildning. Det ökade intresset anses bland annat vara ett resultat av en längre tids proaktivt arbete i nära samarbete med näringslivet och riktade marknadsinsatser.

” Det vi ser är ett resultat av ett viktigt och målinriktat arbete. Ökad jämställdhet är avgörande för ett framgångsrikt och hållbart samhällsbyggande. ”, säger Astrid Westfeldt Corneman, VD på Nackademin

Byggbranschen har länge lyft behovet av att öka jämställdheten. Kvinnor efterlyser ofta saker som laganda, kreativitet, utveckling och en möjlighet att göra karriär då de väljer yrke. Allt detta finns i byggbranschen, men det är inte alla som känner till det.