Medarbetarna på Gotlandshem utbildas i psykisk hälsa

Foto: GotlandsHem

I samarbete med Region Gotland och Mindshifts projekt Guldhjärnan pågår ett utförligt utbildningsarbete inom bemötande och hantering av psykisk hälsa. Målet är att alla medarbetare på GotlandsHem ska bli utbildade inom denna form av första hjälpen.

Utbildningen ”Första hjälpen i psykisk hälsa” innebär att alla deltagare får lära sig att bemöta människor i tuffa lägen, närma sig personer som inte verkar må bra, samt hur och vilka verktyg de kan använda för att göra rätt i olika svåra situationer.

Redan för två år sedan började utbildningssatsningen, men under pandemin blev arbetet satt i vila. Nu under 2022 har GotlandsHem kunnat fortsätta arbetet med utbildningen och bidrar till Mindshifts projekt Guldhjärnans mål att utbilda totalt 6000 personer runt om på Gotland under en femårsperiod.

– För oss på GotlandsHem är det självklart att alla medarbetare ska bli utbildade. Det är otroligt viktigt att fördjupa sina kunskaper i psykisk hälsa och mötet med människor i kris, säger HR-ansvarig Jenny Guteäng.

Fördomsfri hjälp
Hyresgästsamordnaren Yvonne Andersson har gått utbildningen och är en av GotlandsHems guldhjärnor som utökat sin kunskap inom psykisk hälsa. Att exempelvis kunna ge människor som bor i våra bostäder hjälp att hitta rätt stöd för att hantera känslor och problem är något GotlandsHem aktivt arbetar med.

– Jag tycker det är bra att GotlandsHem gör detta eftersom vi hela tiden jobbar med människor och det finns många vi kan möta som mår dåligt och som behöver hjälp i rätt riktning, säger Yvonne Andersson.

Första hjälpen inom psykisk hälsa är att utbilda sig för att våga ta kontakt med medmänniskor och fördomsfritt hjälpa till att hitta rätt stöd i hälsoarbetet, oavsett om det gäller i mötet med en kollega, vän, främling eller hyresgäst.

GotlandsHems mål är att all personal ska utbildas inom första hjälpen i psykisk hälsa och kommer aktivt att utbilda nya medarbetare fortlöpande.