Stockholms studentbostäder anordnar ”Trappkonsttävling 2023”

Trappkonst 2021, ett verk skapat med AI av KTH-doktoranden Alessio Russo. Foto: Stockholms studentbostäder

För tredje året i rad ska Stockholms största studentbostadsområde Campus Lappis förvandlas till en konstscen med trappkonst i storformat skapad av studenter. Alla cirka 12 500 studenter som bor hos Stockholms studentbostäder bjuds in att skapa konst och tävla om att få sina verk monterade på de två stora trapporna på Lappistorget.

 

– Genom att låta studenter skapa konst i sitt bostadsområde vill vi skapa engagemang och delaktighet. Vi tror att det ger en känsla av tillhörighet, ökad trivsel och ett incitament att ta hand om sin bostad och värna om området, säger Mattias Carrass, vd på Stockholms studentbostäder.

bild
Trappkonst 2022, ett verk av Huahua Tian. Foto: Stockholms studentbostäder

De två vinnande konstverken monteras på kanten av varje trappsteg, vilket ger en spännande effekt. Verken blir nästan tio gånger tre respektive fem gånger tre meter stora.

– Det här är ett jätteroligt projekt som är enormt uppskattat bland studenter och andra som passerar i området. Det är otroligt imponerande att se konsten på plats i det gigantiska formatet, det lyfter hela området och skapar en trevligare boendemiljö för studenterna, säger Mattias Carrass.

bild
Trappkonst 2022, ett verk av Hanna Snarberg. Foto: Stockholms studentbostäder

Studenter kan tävla med måleri, teckning, fotografi eller annan valfri konstart som går att trycka. Tävlingen pågår till 16 april och efter det korar Stockholms studentbostäder två vinnare vars verk trycks och monteras på trapporna under våren. Vinnarna tilldelas även ett pris i form av ett presentkort på möbler och husgeråd på 5 000 kronor var.

bild
Trappkonst 2021, ett verk av Evelina Strandberg. Foto: Stockholms studentbostäder

Stockholms studentbostäder har en lång tradition av konst i bostadsområden och det finns konst på flera av stiftelsens områden. I Kungshamra i Solna finns en omtalad staty med Picassokoppling. Den är skapad av den norska konstnären Carl Nesjar efter en tredimensionell skiss av Picasso. Nesjar och Picasso arbetade tillsammans och skapade 33 verk ihop.