Stockholms nya landmärke för kultur och evenemang är invigt - Gasometer

Bild: Stockholms stad.

Under gårdagen togs ett spadtag, och scenen i Gasklocka 2 döptes till Gasometer. När den öppnar hösten 2026 kommer den stora scenen att rymma 1 750 platser för sittande publik och med stående publik kan Gasometer ta emot 2 300 personer. Samtidigt namngavs också restaurangen och evenemangsplatsen på scenbyggnadens tak.

Den kommer att heta Dome och anspelar på den rymdkänsla det kommer att bli med 17 meter upp till Gasklockans innertak. Här kommer det att finnas plats för upp till 1 000 gäster.

Ett hundratal personer var på plats för att se Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholms stad döpa Stockholms nya kulturscen. Alla som var där stod två våningar ner på den nygjutna betongplattan, med 40 meter upp till kanten på tegelgasklockan. I nästa steg ska scenbyggnaden byggas och den blir 11 våningar hög. På den stora skärmen som satts upp för dagen visade Per Sundin, VD för Pophouse Entertainment hur den nya scenen kommer att se ut när den öppnar.      

- Stockholm ska ha ett levande och fritt kulturliv. Både för stockholmarna själva och för att locka besökare till vår fantastiska stad. Tillsammans med Cirkus Venues skapar vi en destination och ett landmärke som i allra högsta grad kommer att bidra till det. Här kommer publik från världens alla hörn kunna ta del av artister, föreställningar och ett brett kulturutbud, säger Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholms stad.
 

- Äntligen kan vi dela med oss av de spännande möjligheterna som Stockholms nya landmärke, Gasometer, kommer att erbjuda. Gasometer består av inte bara en, utan två nya arenor i vilka vi kommer vi att presentera nästa generations underhållning. Vår ambition är att skapa en dynamisk och energifylld atmosfär och erbjuda engagemang av absolut världsklass. Vi har en minst sagt spännande tid framför oss, säger Per Sundin, VD på Pophouse Entertainment.