En oas av idrott och arkitektur

Sports Centre Sportoase Groot Schijn, designat av arkitektstudiorna ZJA och OM/AR, och på uppdrag av Sportoase, har tilldelats ett särskilt omnämnande i kategorin "Gyms & Recreation Centers" av Architizer A+Awards, ett prestigefyllt internationellt arkitektur-pris som anses av branschen som en viktig utmärkelse.

Av: Amanda Hardwick  |  Illustration: Kattoo Hillewaere | ZJA | Sportoase

b
Sportcenter Sportoase Groot Schijn är en trevlig och attraktiv miljö för idrottare och besökare.

Det exceptionella sportkomplexet i Deurne, i Belgien, kombinerar två vattenvärldar under ett tak. Kombinationen är unik och den krävde en extraordinär design. ZJA och OM/AR  lyckades på ett smart sätt kombinera de två mycket olika funktionerna i en kompakt, välordnad och användarvänlig byggnad.

Reinald Top (arkitekt/partner på ZJA) sä­ger, "Vi är enormt stolta över det hedersom­nämnande från Architizer A+Awards och den världsom spännande uppskattningen för det unika sportcentret. Här kan du simma, dyka från brädan, och dyka under vattnet, men du kan också lära dig att åka skridskor eller titta på ishockeymatcher eller konståkning, eller njuta av att sitta på terrassen. Vi har medvetet fört is och vatten nära varandra och inom synhåll för varandra i entrén, cirkulationsutrymmen och cafeterian. Men att kombinera dem i en stor, kompakt byggnad resulterar inte i en plats som ser rörig ut. Multifunktionaliteten har utformats utifrån sina fördelar, sina gemensamma krav och med sikte på enkelhet och tydlighet. "

Samband med omgivningen
Sportcenter Sportoase Groot Schijn är en trevlig och attraktiv miljö för idrottare och  besökare. Anläggningen består av en stor­skalig och  komplicerad kombination av sex pooler (två fritidspooler, en 25­meterspool, en instruktionspool, en pool med vattenrutsch­banor och en utom huspool), med två skridsko­banor plus rum för träning, dans, kampsport och catering. Fasaden, klädd med trä som applicerats i remsor för att bryta upp ytorna, minskar den visuella påverkan av den stora byggnaden så att den passar in i Groot Schijn Park.

b

Kompakt, välordnad och användarvänlig
Den höga, genomskinliga entrén uppmanar be­sökarna varmt att komma in. Även där rimmar träpanelerna med de gröna omgivningarna, och det finns utsikt fram till rekreationspoolerna på andra våningen och ut mot terrassen. Byggnaden har ritats runt en kärna, med de funktioner som simbassänger och ishallar delar staplade i lager. Layouten strävar efter ordning och reda och användarvänlighet och förstärks av dagsljus som släpps in genom det genomskinliga taket och glasfasaden. Vyerna som förbinder de olika nivåerna och funktionerna säkerställer också öppenhet och tydlighet, och de höga utrymmena och färgaccenterna skapar en vänlig och avslappnad atmosfär. Under  sommarmånaderna är det härligt att koppla av i utomhuspoolen och sommarbaren på takterrassen, som lockar på långt avstånd.

Juryn för den 11:e årliga Architizer A+ Awards gjorde sitt val baserat på funktionella och estetiska kvaliteter, samtidigt som man tog hänsyn till innovation och hållbarhet. 

b
Dagsljus som släpps in genom det genomskinliga taket och glasfasaden skapar en trevlig atmosfär.

b