Renovering av Feskekôrka - En resa genom tiden

Fotograf: Viktor Göthe

Under de senaste fyra åren har Göteborg saknat sin symboliska fisk- och skaldjursmarknad, Feskekôrka, medan byggnaden noggrant har renoverats och förvandlats. 2024 firar den ikoniska strukturen 150 år, och när solen börjar värma uteserveringarna igen kan besökare och promenerande återigen uppleva och smaka på det bästa av västsvensk fisk.

b
Fotograf: Viktor Göthe

Magnus Bunner, ansvarig arkitekt på White, uttrycker det som att Feskekôrka har sovit en djup sömn likt Törnrosa och att nu, när den åter vaknar, återförs en fantastisk skatt till göteborgarna.

Redan år 2012 insåg fastighetsägaren Higab att Feskekôrka behövde en omfattande renovering. Delar av den komplexa träkonstruktionen hade inneslutits i betong, och de naturliga ljusinsläppen hade blockerats av handelsdiskar och kylskåp. Dessutom hade anslutningen till kanalen där fisken en gång lastades försvunnit.

White Arkitekter, under ledning av Magnus Bunner och Viktor Göthe, fick i uppdrag att restaurera och modernisera byggnaden. Efter en grundlig förstudie påbörjades ett fyra år långt samarbete med entreprenörer, antikvarier och tekniska konsulter för att förverkliga projektet.

Feskekôrka visade sig vara fylld av överraskningar, med många av dess unika drag dolda bakom lager av betong och modern teknik. Men genom noggrant arbete lyckades teamet avtäcka och återställa byggnadens ursprungliga skönhet.

Den komplicerade träkonstruktionen påminner om en norsk stavkyrka och krävde en varsam restaurering. Genom att ersätta uttjänta delar med nya av svensk furu och återställa den historiska konstruktionen, återfick Feskekôrka sin forna prakt.

En källare skapades för att rymma den moderna restaurangtekniken, vilket frigjorde byggnadens interiör från tekniska hinder och återställde dess ursprungliga volym.

Alla förändringar var föremål för godkännande från Länsstyrelsen, och samarbetet mellan alla parter var avgörande för att återställa och göra Feskekôrka tillgänglig för allmänheten.

Sammanfattningsvis har projektet inte bara återställt en ikonisk byggnad utan även säkrat dess framtid som en central plats för fiskhandel och kulturarv i Göteborg under kommande generationer.