Hotellpriserna i Norge skjuter i höjden – turistboomen driver upp kostnaderna

Kviknes Hotell i Balestrand är ett av de mest berömda äldre turisthotellen i Norge. Byggnaden är ett bra exempel på den arkitektur som kallas schweizerstil. Foto: Wikipedia Common, kredit: Nina Thune

Norge har länge ansetts vara ett förhållandevis prisvärt resmål när det gäller hotell och el, men den bilden har förändrats de senaste åren. Under de senaste fem åren har hotellpriserna i landet ökat markant, med en uppgång på hela 34 procent. Denna drastiska ökning kan till stor del förklaras av en post-pandemisk turistboom, som intensifierats av den svagare norska kronan.

Denna valutasituation har lockat ett ökat antal europeiska och amerikanska besökare till Norge. Dessa turister, som vanligtvis är vana vid högre hotellpriser hemifrån, avskräcks inte lika lätt av de höga priserna i städer som Oslo, Bergen och särskilt Tromsø, där en hotellnatt kan kosta upp till 3 000 norska kronor (2971 svenska kronor) eller mer.

Prisökningar överstiger inflationstakten

Prisökningarna på hotellrum har varit större än inflationstakten under året. Medan inflationen legat på 3,9 procent har hotellpriserna ökat med minst 5,2 procent. Tidningen Dagens Næringsliv rapporterade redan i våras att rumskostnaderna i Norge ökade i betydligt högre grad jämfört med grannländerna Sverige och Danmark. Detta samtidigt som hotellstandarden också stigit.

Avsevärt högre än de svenska

- Vi får inte glömma att hotellpriserna i Norge var relativt stabila många år före pandemin, säger Peter Wiederstrøm från Wiederstrøm Hotel Consulting. Under första kvartalet 2019 var hotellpriserna i Sverige högre än i Norge när de mättes i lokal valuta. Men under årets första kvartal är situationen den motsatta; de norska rumskostnaderna är nu avsevärt högre än de svenska.

Denna trend visar hur landskapet för hotellprissättning i Norden förändras, och hur Norge, traditionellt sett känt för sina natursköna landskap och relativt låga levnadskostnader, nu blir alltmer känt för sina höga priser på turistboenden.

Källa: Norska nyheter på engelska