Sthlm 01 ger Hammarby ny skyline

Kontorsfastigheten blir en pendang till Folksams klassiska skyskrapa av Nils Einar Eriksson och Yngve Tegnér. Ytterligare en hög byggnad i linjen är Skatteskrapan av Paul Hedqvist. Bild: Skanska

En 27 våningar hög skyskrapa, Sthlm 01, har rest sig som ett landmärke mot skyn i Sthlm New, det nya område Skanska skapar i Hammarby sjöstad i södra Stockholm.

Text: Susanne Ringheim Kilje

Kontorsfastigheten blir en pendang till Folksams klassiska skyskrapa på andra sidan Hammarbykanalen och har lokaler för små och stora företag, med öppet landskap eller eget rum.

– Vi tycker att detta är en perfekt plats för en skyskrapa och helt enligt riktlinjerna från Stockholms stad om höga byggnader. Hammarby Sjöstad anses normalt inte som innerstaden om man är stockholmare, så jag hoppas att byggnaden kan ge området en ingångsport till staden, säger Lina Lahiri på Sauerbruch Hutton som fick uppdraget att rita Sthlm 01 i ett parallellt uppdrag 2013.

– Sauerbruch Hutton hade inte jobbat i Stockholm förut, men vi har stor erfarenhet av höghus, säger hon vidare.

 

bild
När man ändrar skyline måste det tillföra något till stadsbilden och närområdet, säger Lina Lahiri på Sauerbruch Hutton som har ritat Sthlm 01. Hon tror att Stockholm kan ta ännu fler skyskrapor när de placeras på rätt plats. Foto: Tania Kelley

 

bild

 

Skrapa som vidgas mot skyn

När man gör ett parallellt uppdrag får man mycket tydliga markgränser och det kan bli förskuggningar på närliggande byggnader, men här var det öppet åt tre håll. Skyskrapan växer därför nedifrån i en trevingad form, vilket gör att våningsplanen blir större ju högre upp den kommer.

– Genom att ha så mycket fasad som möjligt kan alla, oavsett vilken våning man sitter i, eller om man sitter en bit in i lokalen, njuta av utsikten, säger hon.

bild
Sthlm 01 kommer att ha kontor och lokaler för små och stora företag, med öppet landskap eller eget rum. Bild: Skanska

Hela fasaden är av prefabricerade element i glas och aluminium. Varje fasadelement hänger på våningsplanet ovanför. Glasskivorna har fått ett keramiskt lager inbränt på baksidan och ramar i anodiserad aluminium omfattar glaset. Den anodi - serade ytan har en stark guldfärg idag men med tiden blir ytan mörkare och mattare och skapar en djup, elegant guldton.

bild
Sauerbruch Hutton har hållit en röd tråd genom hela projektet, från ljusknappar och skyltsystem till fasadelement och trappsten. Bild: Skanska.

Svarta ramar på en tredjedel av ytan får de övriga färgerna att framträda tydligare. Stockholm innerstads historiska delar är väldigt färgstarka, även om man inte alltid tänker på det, menar Lina Lahiri. Därav valet av rött glas, tillsammans med mörkt blått och ljusblått från hav och himmel.

– Tanken är att använda dessa färginslag på ett modernt sätt; färgerna tas upp och hittas i den lokala kontexten, säger hon.

bild
Glas är ett spännande material och väldigt hållbart, menar arkitekterna bakom Sthlm 01. Glasets färger hittas och tas upp i den lokala kontexten. Foto: John Hardwick

Röd tråd hela vägen

Sauerbruch Hutton har försökt hålla en röd tråd genom hela projektet, från ljusknappar och skyltsystem till fasadelement och trappsten.

– I många möten med alla inblandade har det diskuterats och skissats på vad som är den bästa lösningen för huset och hur vi får robusta publika delar med egen karaktär som samtidigt är en del av helheten som bildar Sthlm 01, berättar hon.

Sthlm 01 är placerad inom det lokala cykelnätet. Därför har tyngdpunkten legat på cykelparkeringar snarare än parkeringsplatser för bilar. Inne i skyskrapan finns inte bara cykelparkering, utan också duschar och omklädningsrum. Utbudet av kollektivtrafik är stort, som tvärbana, tunnelbana, buss och färja och den som måste ta bil till jobbet får parkera i huset bredvid.

 

bild
Den nya förlängningen av den blå tunnelbanelinjen ansluter till Sthlm New, med uppgång på gatuplan. Foto: John Hardwick

 

Skulptur i stadsrummet

Projektet har löpt på utan några större problem, säger Lina. Men ett par förändringar har gjorts under arbetets gång. Bland annat var byggnaden ursprungligen tre våningar högre men anpassades till höjden på skorstenen bredvid.

– Fasadarbetet var också ett interaktivt arbete där form och färg utvecklades under projektets gång. Nu har varje fasaddel sin egenart, för att byggnaden ska upplevas lite annorlunda från olika håll och avstånd samt ge ett fasetterat uttryck. Sthlm 01 är som en stor skulptur som får sin egen plats i stadsrummet, med färger som framhäver den stolta känslan i byggnaden, säger hon.

Vid lobbyn placeras ett café och ett mötesrum för hela huset, en takterrass finns på toppen, med tillhörande restaurang och skybar.

– Vi är jätteglada för skybaren högst upp som gör det möjligt för gemene man att ta del av byggnaden och njuta av den fantastiska utsikten högst upp, säger hon. Hållbarhet är en av arkitektbyråns hörnstenar. Arkitekterna har jobbat medvetet genom hela projektet för att uppnå Platinastandard, den högsta miljöklassningen.

 

bild
Högst upp i byggnaden kommer det finnas en restaurang och skybar med utsikt över Stockholm och söderort. Bild: Skanska

 

 bild