Hermès öppnar butik på Nordiska Kompaniet

Hermès nya flaggskeppsbutik på NK. Fotograf: Patrik Lindell

Nu slår Hermès upp portarna till sitt nya hem på Nordiska Kompaniet i Stockholm. Den exklusiva Hermèsbutiken är belägen på entréplan i Ljusgården.

Hermès nya butik vetter mot Hamngatan och har skyltfönster med geometriska karmar i koppar. Butiken har två entréer. Från huvudingångens dubbeldörrar har kunderna en perfekt överblick över den spatiösa lokalen på 216 kvadratmeter. I den öppna planlösningen avlöser husets olika världar varandra sömlöst, från sidenvärlden med sitt vita och okragula mosaikgolv, hämtat från flaggskeppsbutiken i Paris, till smyckesavdelningen på den bortre väggen.

Butikens design är inspirerad av Stockholms historiska stadssilhuett och stadens närhet till naturen, med varma accenter i trä och en ljuvlig palett i dämpad rosa, gul okra, koppar och mineralgröna nyanser. Resultatet är en interiör som domineras av organiska former, mycket ljus och en känsla av rymd – en idealisk miljö för att upptäcka det franska husets sexton métiers.

På vägen genom butiken passerar kunderna husets exklusiva accessoarer och inredningskollektion. För första gången i Sverige får de chansen att upptäcka Hermès möbelkollektion. Därefter träder de in i butikens hästuniversum och kan botanisera i skinnavdelningen innan de anländer till den inbjudande herr- och damskosalongen. Alldeles intill presenteras juveler och klockor i en avskild alkov i dämpade jordfärger. I butiken kan kunderna också uppleva några av höjdpunkterna från 2020 års tema ”Innovation in the Making” med en ny kollektion dubbelsidiga scarfar och lätta och tåliga armband i aluminium.

Den andra entrén leder direkt till en avskild och exklusiv skönhetsavdelning inredd i delikata puderrosa toner, ända ned till det karaktäristiska mosaikgolvet. Här erbjuds bland annat den nya och andra kollektionen av Rouge Hermès Limited Edition läppstifthöst-vinter 2020 – en trio rosa nyanser i begränsad upplaga.

Den Parisbaserade arkitektbyrån RDAI har sett till att Hermès unika arkitekturspråk genomsyrar varje detalj. Terrazzogolven med inslag av olika färgnyanser kontrasteras med lyxiga mattor, medan det 4,2 meter höga taket pryds av Hermès ornamentala belysningslister i var ände av butiken. Golvet vid de båda entréerna är försett med husets välkända exlibris-märke i mattborstat rostfritt stål. Som en blinkning till skandinavisk design har de bärande mittpelarna givits en modernistisk, skulptural form. Accentväggar klädda i böljande körsbärsträ bidrar med extra textur och värme.

De två fönstervalven mot gatan öppnar upp för spännande, dynamiska skyltningar där Hermès ikoniska sidenramar lyser upp livfulla och färgstarka tryck. Ett tredje hörnfönster är ett blickfång för unika, konstnärliga installationer. Till öppningen har modehuset beställt ett verk av den holländske konstnären Levi van Veluw. Konstnärens färgglada skulptur, en mekanisk snurrande sol, utforskar den romantiska synen på konstnären som hantverkare. Hermès tradition att skapa en unik identitet för varje Hermèsbutik fortsätter i Stockholm med noggrant utvalda konstverk, botaniska tryck och hästkataloger från Emile Hermès samling.

Hermès nya hem i Stockholm erbjuder en välkomnande miljö där trogna kunder och nya besökare kan upptäcka balansen mellan stolta traditioner, enastående savoir-faire och modern kreativitet.