Trenderna på bostadsmarknaden

Bild: Svenska Mäklarhuset

Hela bostadsmarknaden är glödhet och nyproducerade bostäder likaså. Men vilka trender bubblar under ytan och vad ligger bakom dessa? Svenska Mäklarhusets – och Svensk Nyproduktions mäklare berättar här om flera tydliga trender och signaler.

Ett kvartal har snart gått av det nya året och covid-19 ligger fortfarande som ett vått täcke över världen. Men bostadsköpare verkar inte dra sig för att både renovera, bygga ut och budar på större och mer eftertraktande objekt.Med sina 130 medarbetare och 30 kontor i Stockholm, Uppsala och Västra Götaland träffar Svenska Mäklarhusets mäklare många köpare och säljare varje dag. Svensk Nyproduktion, som är en del av Svenska Mäklarhuset, är experter inom nyproduktion och har 10 kontor runt om i landet.

Här vittar mäklarna och nyproduktionsexperterna om de tydliga tendenser och tecken som de uppfattar i alla sina samtal och möten med bostadsköpare ute på marknaden:

Mäklarnas trendspaningar på bostadsmarknaden

- Många vill bo större och ha ett extra rum som arbetsrum.

- Har boendet ett garage så gör många om detta till hemmakontor.

- Köpare vågar i större utsträckning köpa före de säljer. Detta på grund av att de ofta känner sig trygga med att de får bra betalt för sitt boende.

- Tvåor, i bra skick, blir ofta sålda snabbt.

- Villor och radhus budas upp.

- Köparna har fått ännu högre krav och det är fortsatt de riktigt bra objekten som budas upp ännu mer.

- Den jättestora grupp 90-talister har börjat ta sig in på bostadsmarknaden och köper mindre lägenheter. Snart kommer de att bilda familjer och behöva små hus.

- Seniorer flyttar tillbaka till stan för att kunna bo närmare barnbarnen.

- De objekt med lite tråkigare läge och sämre standard tenderar att inte uppfylla den nya höjda förväntan som köparna fått.

- Köparna har blivit ännu mer proaktiva och inväntar inte alltid att boenden ska komma ut på öppna visningar. De agerar i stället i ett tidigt stadie och många boenden säljs därför ”under hand”.

- Nyproducerade småhus i bostadsrättsform är glödhett

- Nyproducerade bostadsrättsradhus säljer som smör i solsken

- Småbarnsfamiljer vill gärna flytta utanför stadskärnorna

- Bostadsägare renoverar och målar om i en utsträckning att det är svårt att få tag i hantverkare.

- Barnfamiljer eftersöker plats för en studsmatta, ett arbetsrum och plats för svärmor.